Na gemeente Nijmegen heeft nu ook adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) het vaderschapsverlof uitgebreid van het wettelijke minimum van 2 naar 10 dagen. Daarnaast krijgen PwC-adviseurs (zowel mannen als vrouwen) recht op 10 dagen adoptieverlof. Maar ook op andere manieren probeert het adviesbureau jonge ouders te paaien. "We willen voor eens en altijd af van de perceptie dat PwC en het opvoeden van kinderen niet goed samen zouden gaan", aldus Ruud Dekkers van PwC in een persbericht. Uit onderzoek onder de eigen werknemers was gebleken dat veel dertigers bij PwC zich afvroegen of het hebben van een gezin wel valt te combineren met een loopbaan bij het adviesbureau. Naast het uitbreiden van het 'papa-verlof' heeft PwC met de ondernemingsraad meer maatregelen afgesproken die het combineren van werk, zorg en andere activiteiten makkelijker moet maken. Nanny-vergoeding Zo kunnen medewerkers met een dienstverband van minstens 5 jaar straks minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar aaneengesloten 80% werken tegen 90% salaris. Op deze manier kunnen zij hun deel in de zorg voor kinderen tot 8 jaar op zich nemen. Als het voor een parttimer "onverhoopt nodig is om te werken op hun parttimedag" zal een 'nannyvergoeding' van 20 euro bruto per uur worden betaald om de noodzakelijke kosten voor extra opvang te regelen. Ook gaat PwC haar kantoortijden meer loslaten om zo structureel thuiswerken te bevorderen en fileleed te verminderen. Medewerkers mogen 20% structureel thuis gaan werken. Werknemers zonder kinderen Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Maar hoe gaat PwC om met werknemers die om 17.00 uur op de klok kijken omdat ze over een half uur hun kind uit de crèche moeten halen? Is daar dan ook begrip voor? Of wordt lang en veel werken het voorrecht van de werknemers zonder kinderen? En zijn deze hier zo blij mee? Volgens het Nederlands Dagblad zijn er op de werkvloer steeds meer conflicten tussen werknemers met een gezin en collega's zonder kinderen. In de orthodox gereformeerde krant wordt dit zelfs "één van de laatste taboes op de werkvloer" genoemd. Compensatie Nog los van deze spanningen op de werkvloer vraag je je af wat PwC overigens nog te bieden heeft aan werknemers zonder kinderen. Zij mogen langer doorwerken en moeten flexibeler zijn dan collega's met een gezin. Daar tegenover staat minder bijzonder verlof en kennelijk minder salaris dan jonge ouders als zij korter willen werken. Of krijgen werknemers zonder kinderen compensatie in de vorm van een snellere loopbaan?

Werkgever in de luiersNa gemeente Nijmegen heeft nu ook adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) het vaderschapsverlof uitgebreid van het wettelijke minimum van 2 naar 10 dagen. Daarnaast krijgen PwC-adviseurs (zowel mannen als vrouwen) recht op 10 dagen adoptieverlof.
Maar ook op andere manieren probeert het adviesbureau jonge ouders te paaien.

"We willen voor eens en altijd af van de perceptie dat PwC en het opvoeden van kinderen niet goed samen zouden gaan", aldus Ruud Dekkers van PwC in een persbericht.
Uit onderzoek onder de eigen werknemers was gebleken dat veel dertigers bij PwC zich afvroegen of het hebben van een gezin wel valt te combineren met een loopbaan bij het adviesbureau.

Naast het uitbreiden van het 'papa-verlof' heeft PwC met de ondernemingsraad meer maatregelen afgesproken die het combineren van werk, zorg en andere activiteiten makkelijker moet maken.

Nanny-vergoeding
Zo kunnen medewerkers met een dienstverband van minstens 5 jaar straks minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar aaneengesloten 80% werken tegen 90% salaris. Op deze manier kunnen zij hun deel in de zorg voor kinderen tot 8 jaar op zich nemen.
Als het voor een parttimer "onverhoopt nodig is om te werken op hun parttimedag" zal een 'nannyvergoeding' van 20 euro bruto per uur worden betaald om de noodzakelijke kosten voor extra opvang te regelen.

Ook gaat PwC haar kantoortijden meer loslaten om zo structureel thuiswerken te bevorderen en fileleed te verminderen. Medewerkers mogen 20% structureel thuis gaan werken.

Werknemers zonder kinderen
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Maar hoe gaat PwC om met werknemers die om 17.00 uur op de klok kijken omdat ze over een half uur hun kind uit de crèche moeten halen? Is daar dan ook begrip voor?

Of wordt lang en veel werken het voorrecht van de werknemers zonder kinderen? En zijn deze hier zo blij mee?
Volgens het Nederlands Dagblad zijn er op de werkvloer steeds meer conflicten tussen werknemers met een gezin en collega's zonder kinderen. In de orthodox gereformeerde krant wordt dit zelfs "één van de laatste taboes op de werkvloer" genoemd.

Compensatie
Nog los van deze spanningen op de werkvloer vraag je je af wat PwC overigens nog te bieden heeft aan werknemers zonder kinderen. Zij mogen langer doorwerken en moeten flexibeler zijn dan collega's met een gezin. Daar tegenover staat minder bijzonder verlof en kennelijk minder salaris dan jonge ouders als zij korter willen werken.
Of krijgen werknemers zonder kinderen compensatie in de vorm van een snellere loopbaan?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?