Vakcentrale FNV eist volgend cao-seizoen opnieuw 2,5 procent loonsverhoging, iets meer dan de verwachte inflatie van twee procent. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden deze looneis ‘veel te hoog’.
Dat staat in de Concept Arbeidsvoorwaarden Agenda 2013 van FNV/de nieuwe vakbeweging. Naast meer loon, legt de FNV veel nadruk op ‘gewoon goed werk’: minder flexwerk en kleine deeltijdbaantjes. Gezien de oplopende werkloosheid, wil de FNV ook ‘innovatieve afspraken maken’ met bedrijven en sectoren over van-werk-naar-werktrajecten. Ze wil bevorderen dat werkgevers en werknemers in een aantal grote cao-gebieden, grote bedrijven of regio’s daarin het voortouw nemen.
Werkgevers vinden looneis onverantwoord
Een looneis van 2,5 procent in moeilijke tijden, vinden de werkgevers veel te hoog. MKB-Nederland en VNO-NCW noemen het voorstel van FNV/Nieuwe Vakbeweging onverantwoord, omdat de vakcentrale ‘met deze looneis, die hoger is dan de verwachte inflatie, voorbij gaat aan de aanhoudende economische crisis’.
Gemiddelde loonsverhoging 1,83 procent
De FNV verdedigt de looneis door te wijzen op de btw-verhoging, hogere zorg- en woonlasten, duurdere kinderopvang en de forensentaks. De vakcentrale begrijpt best dat het crisis is, maar ook in 2012 was de inzet 2,5 procent meer loon. En daar is door goed onderhandelen tot nu toe een gemiddelde loonsverhoging van 1,83 procent uitgerold.