Werkgevers willen alleen akkoord met soepeler ontslag
Voorstel FNV om mensen in andere sector aan werk te helpen.
Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes is niet erg enthousiast over het voorstel van vakbond FNV voor een nieuw centraal akkoord. Wientjes stelde de voorstellen van FNV-voorzitter Jongerius ‘aandachtig, maar sceptisch’ te bekijken, omdat hij niet verwacht dat de FNV het ontslagrecht soepeler wil maken. De FNV stelde voor om een ‘raamafspraak’ te maken die meer mensen aan de slag te helpt. Daarvoor moeten mensen die werkloos worden naar sectoren met een tekort aan personeel, zoals het onderwijs en de zorg.
In een eerste reactie staan de werkgevers niet afwijzend tegen centrale afspraken, maar ze willen wel dat dan gesproken wordt over een gematigde loonontwikkeling én over versoepeling van het ontslagrecht. Over de bereidheid van de FNV om over dat laatste onderwerp te praten is Wientjes ‘sceptisch’, omdat gesprekken met de vakbonden hierover tot nu toe op niets zijn uitgelopen.
Minder bureaucratische en goedkopere ontslagregels zijn volgens de VNO-NCW-voorzitter de beste manier zijn om ondernemers over de brug te halen om veel meer werknemers contracten voor onbepaalde tijd aan te bieden. In ruil voor soepeler ontslagrecht wil Wientjes best praten over extra scholing van zittende werknemers.
Personeel flexibel inzetten
Agnes Jongerius lanceerde haar voorstel voor een centraal akkoord in haar nieuwjaarstoespraak. Zij verwacht dat de arbeidsmarkt de komende jaren volop in beweging blijft. In zorg en onderwijs dreigt tekort aan personeel, terwijl in andere sectoren mensen worden ontslagen. Daarom wil de vakbond met werkgevers afspraken maken over scholing en doorstroming.
Van een nieuw kabinet verwacht Jongerius actieve ondersteuning van scholingsinstellingen en arbeidsbemiddeling, bijvoorbeeld via belastingmaatregelen.
Werknemers willen wel
Volgens de FNV-voorzitter zijn werknemers ook wel voor dit idee te porren. Uit onderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van de FNV, bleek driekwart van de ondervraagden bereid om over te stappen naar een andere sector als ze hun baan kwijtraken. Een derde denkt daarbij ook aan de zorg, een kwart wil wel naar het onderwijs.
Het liefst willen ze dat de werkgever die personeel ontslaat hen een opleiding aanbiedt. Ook van de overheid en van de nieuwe werkgever verwachten ze een bijdrage in het betalen van een dergelijke opleiding, zo blijkt uit het onderzoek.