Werkgevers willen geen achterstallige zorgpremie innen
Nieuw dwangmiddel voor loonbeslag.
Werkgevers hebben geen zin om als een ‘goedkoop incassobureau’ achterstallige zorgpremies te innen bij hun werknemers. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Vaste Commissie Volksgezondheid van de Eerste Kamer.
Het kabinet wil dat werkgevers werknemers korten op hun loon als die maandenlang hun zorgpremie niet betaald hebben. Minister Klink (VWS) wil op deze manier alsnog de premies binnenhalen van mensen die al langer dan een half jaar niet betaald hebben.
In het voorstel van de minister neemt de overheid een private schuld van een private schuldeiser (de verzekeringsmaatschappij) over en dwingt met ‘bestuursbeslag’ via de werkgever betaling af. Dit beslag betreft dan niet alleen de bestaande schuld (de tot dan toe niet betaalde premies) maar ook toekomstig verschuldigde premies, zo stellen de werkgevers.
Administratieve rompslomp
De werkgeversorganisaties zien op tegen de administratieve rompslomp. Alleen al de kosten van het aanpassen van de salarisadministratie zouden naar schatting 300 miljoen euro zijn.
Bovendien zijn de werkgevers bang dat dit plan de weg vrij maakt om werkgevers zonder vergoeding nog meer achterstallige vorderingen te laten innen bij hun personeel, zoals openstaande boetes, huur, energie en schoolgeld.