Werkleerplicht voor jongeren komt dichterbij
Wie aanbod van gemeente afslaat, krijgt geen uitkering.
Het moment komt dichterbij dat jongeren onder de 27 jaar die bij de gemeente aankloppen voor een bijstandsuitkering, daar zonder geld vertrekken. In plaats daarvan krijgen ze een werk- of leeraanbod, of een combinatie van beide. Het wetsvoorstel dat deze
werkleerplicht moet gaan vastleggen, is voor advies aan de
Raad van State verzonden.
Gemeenten worden straks verplicht een werk-leeraanbod te doen aan jongeren tot 27 jaar die om een uitkering komen vragen. Accepteren de jongeren het werk, dan ontvangen ze salaris van de werkgever. Bij acceptatie van het leeraanbod krijgen de jongeren waar nodig een inkomen dat even hoog is als de bijstandsuitkering. Jongeren van 21 of 22 krijgen een lagere uitkering omdat het minimumloon voor deze groep lager is.
Het kabinet hoopt dat de jongeren met de maatregelen een betere toekomst tegemoet gaan. Bovendien wordt zo voorkomen dat ze afhankelijk worden van de bijstand. Het is de bedoeling dat gemeenten jongeren die geen diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau hebben, zoveel mogelijk aanmoedigen dat eerst te halen.
Geen uitkering
Als de jongeren het aanbod niet accepteren, krijgen ze ook geen uitkering van de gemeente. Jongeren zijn niet verplicht zich te melden als ze geen werk of opleiding hebben.
De nieuwe regeling geldt niet voor jongeren die niet kúnnen werken of leren, zoals gehandicapte jongeren.