Werknemer begrijpt pensioen niet
Meerderheid vertrouwt beleggingen pensioenfonds.
Negen van de tien werknemers heeft geen enkele kennis van het eigen pensioen. Rendement, eindloon, middenloon, waardevastheid: de Nederlandse werknemer begrijpt het allemaal niet, maar het boeit hem ook niet echt. Dat staat te lezen in een onderzoek dat pensioenverzekeraar
Zwitserleven liet uitvoeren.
Nederlanders hebben een groot vertrouwen in de pensioenuitvoerders. Ongeveer 70 procent gelooft dat het pensioenfonds de ingelegde premies goed belegt. Verder vinden de werknemers dat de werkgever maar op het pensioenfonds moet letten. Opmerkelijk, want twee op de vijf werknemers denkt dat hun eigen baas er ook geen verstand van heeft.
Sinds de nieuwe Pensioenwet moeten pensioenfondsen en verzekeraars werknemers waarschuwen, bijvoorbeeld als de werkgever geen premie meer stort. Ook moeten pensioenfondsen en verzekeraars zich actief bemoeien met het beleggingsbeleid van werknemers die zelfstandig hun pensioen bij elkaar sparen.
Zelf pensioen beleggen
Het komt overigens maar heel weinig voor dat werknemers hun eigen pensioen bij elkaar moeten sprokkelen. Volgens het onderzoek zien werknemers er ook weinig in: 83 procent zit hier niet op te wachten.
Volgens de Nederlandsche Bank heeft 3,6% van de werknemers een pensioen volgens het zogeheten ‘beschikbare premiemodel’, waarbij werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor de belegging. Toch zit er groei in, want begin 2000 had nog maar 0,2% van de werknemers dit pensioenmodel.