Het gaat niet altijd goed bij het opstellen en verwerken van loonstrookjes. In vier procent van de gevallen blijkt iets mis, vooral bij kleinere bedrijven. Werkgevers komen er mee weg, omdat werknemers hun digitale loonstrookjes nauwelijks controleren.
Dat blijkt uit looncontroles van CNV Vakmensen in 2016.
Niet alleen kleinigheden
CNV Vakmensen houdt geregeld looncontroles en bestudeerde daarvoor vorig jaar bijna 4.000 loonstrookjes. In vier procent van de gevallen bleek er iets mis te zijn.
Vaak een kleinigheid, maar grote fouten komen ook geregeld voor. Bijvoorbeeld overuren die niet worden uitbetaald, uurlonen die afwijken van de cao en functies die niet kloppen.
Vooral bij mkb
Grote bedrijven hebben hun zaakjes veel beter voor elkaar dan het mkb. De vakbond heeft aanwijzingen dat de foutenmarge vooral groot is in het beroepsgoederenvervoer en de horeca.
In het beroepsgoederenvervoer gaat het nogal eens mis bij de onkostenvergoeding. Die is afhankelijk van de duur van de rit, maar vrachtwagenchauffeurs krijgen vaak niet de onkostenvergoeding waar ze volgens de cao recht op hebben. Dat gaat gemiddeld om €73 per betalingsperiode. In de horeca wordt soms te weinig loon betaald, werken mensen een deel zwart of krijgen helemaal geen loonstrookje.
Loonstrook blijkt te moeilijk
Veel fouten blijven onopgemerkt omdat de loonstrook te weinig wordt gecontroleerd. Soms komt dit doordat de loonstrook nog moeilijk te doorgronden is, door bijvoorbeeld het gebruik van afkortingen zonder toelichting erbij.
Vaak wordt de loonstrook eenvoudigweg niet meer wordt opgemerkt, omdat die in een digitale postbus terecht komt. Het lijkt erop dat digitalisering ertoe heeft geleid dat steeds minder mensen naar hun loonstrook kijken.