Werknemers financiële sector vrezen voor hun baan

Werkgeversvoorzitter steunt nationalisatie Fortis.

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes vindt de gedeeltelijke nationalisatie van de in problemen geraakte Fortis-bank 'verstandig' en een ‘unieke actie op het juiste moment’.

Naast alle economische problemen, heeft de bankencrisis ook als gevolg dat werken in de financiële sector minder populair wordt. Werknemers in die sector vrezen bovendien voor hun baan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group.

Onverantwoorde risico's
Wientjes zegt in Forum, het opinieblad van VNO-NCW, dat het bij de kredietcrisis niet in de eerste plaats om de belangen van de financiële bedrijven gaat, maar vooral om ‘de fundamenten van ons financiële systeem’. Daarom is de gedeeltelijke nationalisatie van Fortis goed te verdedigen, vindt Wientjes.

De VNO-NCW-voorzitter vindt het bankensysteem in Europa wel veel degelijker dan in de Verenigde Staten, omdat banken hier ‘niet de onverantwoorde risico’s hebben genomen die in de VS schering en inslag zijn geweest’.

Vrees voor ontslag
Bij een bank werken, is niet meer zo populair. Nu de impact van de financiële crisis duidelijk wordt, ziet de Intelligence Group de populariteit van de sector met 15 procent afnemen.

Ruim 11 procent van de werknemers in de financiële sector verwacht in het komende jaar zijn of haar huidige baan te verliezen. Eind 2007 lag dat percentage op 6,6 procent. De werknemers die voor hun baan vrezen, zien de zakelijke dienstverlening, advies & consultancy en overheid als meest interessante nieuwe werkgevers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?