Wervende vacatureteksten: de opmaak, want het oog wil ook wat

Veel werkgevers kennen niet de basisprincipes die er in de opmaak voor zorgen dat een vacaturetekst prettig leesbaar is. Tijdens de Vacaturetestdagen oordeelden experts kritisch over de aantrekkelijkheid van de vacatures. Gemiddeld scoorden de werkgevers voor dit onderdeel een onvoldoende. In de vierde aflevering van de serie over wervende vacatureteksten beschrijft gastblogger Marloes Reniers hoe de opmaak van vacatureteksten de leesbaarheid bevordert en advertenties op een goede manier kan laten opvallen.


Vandaag de dag zien bijna alle reclame-uitingen er mooi en flitsend uit. Of we het nu hebben over de Allerhande van de Albert Heijn of de advertentie van Coca Cola, het ziet er allemaal gelikt uit (uitzonderingen natuurlijk daargelaten).

Bij vacatureteksten lijkt het eerder uitzondering dan regel, dat er veel aandacht aan de opmaak en vormgeving wordt besteed. Tijdens de Vacaturetestdagen scoorde de vacatureteksten gemiddeld een 4.9 op het onderdeel aantrekkelijkheid. Dit onderdeel bestaat uit de dimensies leesgemak en stoppingpower. Dit is frappant, want we weten allemaal dat het oog ook wat wil.

Witregels overbodig
Het minimale dat organisaties kunnen doen, is zorgen dat hun vacatureteksten goed leesbaar zijn. Dit is heel gemakkelijk te realiseren door het gebruik van voldoende witregels en een juist lettertype. Ook een niet te lange tekst draagt bij aan het leesgemak.

Deze basisprincipes hebben veel werkgevers echter nog niet onder de knie. Er zijn organisaties die er een sport van maken om zoveel mogelijk woorden in een vacaturetekst te zetten. Een kandidaat wordt niet verleid om de vacaturetekst te lezen als hij of zij een ellenlange tekst ziet staan, nagenoeg zonder witregels en een minuscuul lettertype.

Zo ingewikkeld is een goede opmaak ook weer niet. Het begint met een heldere opbouw en tussenkopjes die de lezer uitnodigen om verder te lezen. Ook moet er een juiste balans gecreëerd worden tussen tekst en opsommingen.

Opsommingen
De volgende twee voorbeelden illustreren dat alleen opsommingen gebruiken niet wenselijk is, maar géén opsommingen ook niet.

Voorbeeld 1: teveel opsommingen
 
Voorbeeld 2: Géén opsommingen
Ook de lengte van de alinea’s is van groot belang. Veel organisaties hebben de neiging om de functie-eisen zeer uitgebreid te beschrijven en het aanbod nauwelijks. Beide onderwerpen zijn even belangrijk en moeten dus in balans zijn in de vacaturetekst.
Als u alleen de functie-eisen uitgebreid beschrijft, dan krijgt de kandidaat geen antwoord op de vraag: ‘What’s in it for me?’. Een kandidaat wil immers niet alleen weten wát er van hem of haar verwacht wordt, maar ook wat de vergoeding is voor zijn of haar schaarse tijd en inspanningen.

Gemak dient de sollicitant
Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig sollicitanten die het leuk vinden om tientallen vacatures door te spitten op zoek naar die ene leuke baan.
Nu kunt u denken: ‘Sollicitanten mogen best een beetje moeite doen voor een baan’. Klopt helemaal, maar andersom werkt het precies hetzelfde. U heeft ook geen zin (en vooral geen tijd) om 100 sollicitatiebrieven door te nemen.

Waarom maken we het elkaar dan niet gewoon zo gemakkelijk mogelijk?

In één oogopslag te scannen
Werkgevers hebben hierin een belangrijk aandeel. Bij het schrijven van de vacatureteksten moeten zij ervoor zorgen dat de tekst gemakkelijk in één oogopslag te scannen is.
Dit kan bijvoorbeeld door bovenaan de vacaturetekst de belangrijkste kenmerken van de vacature te zetten. Dit kan in de vorm van een korte samenvatting, maar ook door het beantwoorden van de 5 W’s (wie, wat, waar, waarom en wanneer).

Op die manier kan de kandidaat snel zien of de vacature iets voor hem of haar is. Ook door het slim gebruiken van tussenkopjes wordt de ‘scanvriendelijkheid’ van de vacaturetekst verhoogd.

Voorbeeld 3: weinig zeggend gebruik tussenkopjes

 

Kandidaten die bovenstaande tussenkopjes lezen, weten alleen welke informatie ze er kunnen vinden, maar inhoudelijk zijn ze nog niets wijzer.

Het kan ook anders:

 

    • Dit ga je doen: Branddetectie-apparatuur onderhouden, testen, certificeren
      en storingen verhelpen

 

    • Jouw toekomst bij (bedrijf X): Servicemonteur Branddetectie

 

    • Ons aanbod: Maximum salaris van € 3.013,- en mooie financiële extra’s

 

    • Jij combineert minimaal 2 jaar ervaring als Servicemonteur met een MBO-diploma Elektrotechniek (niveau 4) en je woont in het werkgebied

 

    • Solliciteer nu als Servicemonteur Branddetectie!

 

    • Meer weten over (bedrijf X) of de functie?

 


De combinatie van een korte samenvatting of het beschrijven van de 5 W's; met het slim gebruiken van de tussenkopjes maakt dat het voor de kandidaat in één oogopslag duidelijk is wat de vacature inhoudt.

Stoppingpower maakt het verschil
De meeste organisatie maken in hun communicatie-uitingen gebruik van een huisstijl. Hoe goed of hoe slecht deze huisstijl ook is, negen van de tien organisaties voeren deze huisstijl niet consequent door in hun vacatureteksten.

Hier laten organisaties een grote kans liggen, want juist door in de vacatureteksten gebruik te maken van hun huisstijl kunnen organisaties zich onderscheiden van de concurrentie én hun herkenbaarheid vergroten. Aan de huisstijl is de organisatie immers direct te herkennen.

Voorbeeld 4: vacaturetekst met consequent gebruik van de huisstijl
Een goed voorbeeld van een organisatie die haar huisstijl consequent doorvoert, is de Rabobank.

 

Kleur, logo en verrassende beelden
Natuurlijk heeft een grote organisatie zoals Rabobank de kennis en kunde in huis om zich op deze manier te profileren in haar externe communicatie, maar ook MKB-bedrijven kunnen met kleine aanpassingen een groot verschil maken.Door in de vacaturetekst gebruik te maken van kleur, een logo en beelden die verrassend zijn, krijgt een vacaturetekst direct stoppingpower. Ook een quote of een foto van een medewerker zorgt ervoor dat de aandacht van potentiële kandidaten getrokken wordt.

U kijkt zelf toch ook liever naar een mooi opgemaakte vacaturetekst, dan naar een saaie zwart/witte vacaturetekst? Of vindt u dat de onderstaande vacaturetekst stoppingpower heeft?

 




Lees ook:
De eerdere afleveringen van de serie Wervende vacatureteksten schrijven:
Wervende vacatureteksten schrijven blijkt niet makkelijk.
Aan zoveel eisen kan géén kandidaat voldoen
Opvallen alleen is niet genoeg.

Marloes Reniers is campaign manager bij Campaign Group, een bureau gespecialiseerd in “trefzekere jobmarketing”.

Actuele HR-modellen: compleet, duidelijk en direct klaar voor gebruik

HR-beleidsplan: 10 bouwstenen voor strategisch HRM beleid 

Opleidingsplan: vul de Checklist in en maak zelf uw Opleidingsbeleid 

Hybride werken: gebruik deze leidraad om het goed te organiseren 

Ziekteverzuim aanpakken: slim verzuimbeleid zorgt voor lagere kosten 

Alle Modellen, Tools en Downloads voor HR-professionals vindt u hier

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?