Dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de Wet Aanpak Schijnconstructies, betekent “een belangrijke stap vooruit in het gevecht tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt”.
Dat constateert voorzitter van vakbond CNV, Maurice Limmen. Alle partijen in de Tweede Kamer hebben ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De wet zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan. Zo zijn vanaf 1 juli 2015 constructies waarbij werkgevers allerlei manieren bedenken om minder dan het minimumloon te betalen verboden en wordt de opdrachtgever ook aansprakelijk bij misstanden.
Altijd iemand verantwoordelijk bij onderbetaling
In de WAS is de ketenaansprakelijkheid bij onderbetaling geregeld. Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt daardoor straks verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Verder is een belangrijke pijler van de wet het verbod op inhoudingen op het minimumloon.
“Door ketenaansprakelijkheid vast te leggen in de wet worden ook opdrachtgevers verder in de keten verantwoordelijk voor een correcte uitbetaling van werknemers, en dat is positief,” stelt Limmen. Sommige werkgevers betalen vaak minder dan het minimumloon, waar ze dan inhoudingen op pleegden voor bijvoorbeeld huisvesting of een zorgverzekering. In de praktijk blijkt dat die bedragen gerekend voor huisvesting vaak veel te hoog zijn, bovendien blijken werknemers alsnog niet altijd verzekerd. En goedwillende ondernemers hebben daardoor te maken met oneerlijke concurrentie.
Meer maatregelen in de Wet Aanpak Schijnconstructies
In de WAS staan naast de ketenaansprakelijkheid onder meer de volgende maatregelen: