Als alles volgens plan verloopt, gaat het nieuwe kabinet Rutte IV op 10 januari 2022 van start. Een aantal ministers die dan met de Koning op de foto gaan, zullen extra belangrijk zijn voor HR-professionals. Wie zijn de bewindsvrouwen (en één -man) die de komende jaren het HR-nieuws zullen domineren? Personeelsnet geeft hier een overzicht.
Het nieuwe kabinet wil werk maken van hervormingen op de arbeidsmarkt. Zo moet het verschil tussen vaste banen en flexbanen veel kleiner worden. Verder moet ook de bestaanszekerheid van mensen met lage- en middeninkomens verbeteren. Werkgevers krijgen daardoor te maken met beperkingen voor oproep-, uitzend- en tijdelijke arbeidscontracten.
Werkgeverschap moet wel aantrekkelijk blijven. Ondernemers met personeel krijgen daarom de mogelijkheid om mensen met deeltijd-WW te sturen als die hun werk niet meer geheel kunnen uitoefenen binnen het bedrijf. Het kabinet pakt verder schijnzelfstandigheid aan van Zzp’ers. Deze groep moet zich ook verplicht verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.
Nieuw kabinet met 29 bewindspersonen
Voor de uitvoering van het kabinetsbeleid zijn verschillende ministers en staatssecretarissen verantwoordelijk, in totaal 29 inclusief premier Rutte.
Voor een deel zijn het vertrouwde gezichten, maar het kabinet Rutte IV krijgt ook (relatieve) nieuwkomers in het landsbestuur. De man/-vrouwverhouding van het nieuwe kabinet is 50/50, maar de belangrijkste bewindspersonen voor het HR-vakgebied zijn uitsluitend vrouwelijke ministers.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Karien van Gennip (CDA)
De nieuwe minister van SZW is geen onbekende in het landsbestuur. In 2003 was zij al staatssecretaris van Economische Zaken in het tweede Kabinet Balkenende. Tijdens haar staatssecretariaat nam zij twee keer zwangerschapsverlof op. Dat was destijds groot nieuws, omdat het de eerste keer was dat een bewindsvrouw in functie kinderen kreeg en daarvoor ook zwangerschapsverlof opnam.
Van Gennip is afgestudeerd als Natuurkundig Ingenieur aan de TU Delft en behaalde daarna een MBA aan het zeer prestigieuze European Institute of Business Administration (INSEAD) in Fontainebleau (Frankrijk). Ze werkte ondermeer bij McKinsey & Company in Amsterdam en San Francisco. Van Gennip bekleedde verschillende functies bij ING-bank en werd in 2015 topvrouw van ING Frankrijk. Sinds 2020 is zij bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar VGZ.
In een recent interview met het magazine Ondernemen van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vertelt Van Gennip dat zij in het begin van haar loopbaan vooral gebruik maakte van haar ‘intellectuele kunnen’. Ze leerde later om niet ‘zo stoer te hoeven zijn als de mannen’ en haar ‘emotionele intelligentie verder te ontwikkelen’, om ‘zichzelf te zijn, als vrouw.’ Ze leerde dat je van alles kunt bedenken, maar dat je ‘anderen, je collega’s, nodig hebt om het voor elkaar te krijgen.' Ze benadrukt dat je de lat wel hoog moet leggen als er geleverd moet worden. ‘Als je dat goed uitlegt, kunnen mensen veel bereiken. En daarna is het tijd voor een feestje of vrije tijd.’
Als bestuursvoorzitter van ING Frankrijk stimuleerde Van Gennip meer ‘bonheur au travail’, geluk op het werk. In Frankrijk weten collega’s namelijk niets van elkaars thuissituatie. ‘Het was voor hen een enorme bevrijding dat ze iets van zichzelf mochten laten zien.' Voor haar vertrek bij ING Frankrijk benoemde Van Gennip een 37-jarige zwarte vrouw als nieuwe cfo, een wapenfeit waar ze trots op is.
Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: Carola Schouten (ChristenUnie)
Carola Schouten is de tweede bewindsvrouw bij het ministerie van SZW, met een eigen taakopdracht. Voor HR-professionals is vooral de pensioenportefeuille van belang, omdat daarin de komende jaren veel wijzigingen worden verwacht.
In het derde kabinet Rutte was Carola Schouten minister van Landbouw en vicepremier voor de Christenunie. Voor die tijd was zij beleidsmedewerker en Tweedekamerlid voor die partij. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met financieel-economische aangelegenheden, sociale zaken, werkgelegenheid en pensioenen, hoger onderwijs en wonen.
Schouten studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en daarna Business Administration aan de Universiteit van Tel Aviv. Ze begon die studie ‘met het idee bij een grote internationale corporate te gaan werken, waarschijnlijk in het buitenland.' Maar tijdens haar studietijd ontdekte Schouten dat ze ‘maatschappelijke vraagstukken interessanter vond’.
Schouten specialiseerde zich op de relatie van bedrijven met mensen, de overheid en de samenleving. ‘Waarom doe je dingen, wat is je drijfveer, hoe neem je als bedrijf een rol in allerlei maatschappelijke thema’s?’, vertelt ze aan het alumni-blad van de universiteit.
In veel interviews verhaalt Schouten over hoe ze haar studie en loopbaan moest combineren met haar taken als jonge, alleenstaande, moeder. Want tijdens een studentenuitwisseling met de universiteit in Tel Aviv, werd Schouten zwanger en moest ze haar scriptie uitstellen. Ze had toen plotseling ‘een baan nodig, een huis’. Ze kreeg begrip en hulp van de universiteit. ‘Mensen die op je pad komen, die vertrouwen in je hebben en je verder helpen in je leven; dat is óók studeren.’ Haar inmiddels volwassen zoon, doet nu overigens dezelfde studie als zijn moeder aan dezelfde universiteit.
Minister van Economische Zaken: Micky Adriaansens (VVD)
De nieuwe minister van EZ is de politiek ingegaan om ‘meer mensen te laten profiteren van de welvaart die we hebben’. Daarbij wil ze dat mensen die steun of zorg nodig hebben, dat op een menswaardige manier krijgen. Adriaansens was eerder advocaat en later adviseur bij Twijnstra Gudde. Sinds 2019 is zij senator voor de VVD in de Eerste Kamer.
De nieuwe minister staat bekend om haar ‘bindende persoonlijkheid’. Van de gemeente Laren heeft zij een onderscheiding ontvangen, nadat zij de plaatselijke hockeyclub uit de problemen heeft geholpen. Daar was een knallende ruzie ontstaan en waren de financiën niet op orde. In haar jonge jaren was Micky Adriaansens lid van de Rotterdamse studentenmuziekgroep Hermes House Band, bekend van de nummer 1 hit I will survive, een cover van de Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor.
Minister van Financiën: Sigrid Kaag (D66)
De leider van de tweede partij van Nederland, D66, wordt minister van Financiën. Daarmee heeft zij inzicht in alles wat er speelt binnen het kabinet en kan zij ook invloed uitoefenen op het kabinetsbeleid. Vicepremier Sigrid Kaag was eerder topdiplomaat en later minister van Buitenlandse zaken. Met haar gezin reisde zij de hele wereld over, maar woont nu alweer jaren in Nederland.
Kaag is een zeer ervaren onderhandelaar. Ze werkte voor de Verenigde Naties (onder andere bij Unicef) en als directeur bij de Internationale Organisatie voor Migratie in Genève. In Nederland (en de wereld) leerden we Kaag al kennen toen zij in 2013 en 2014 in Syrië een ontwapeningsmissie leidde voor de vernietiging van chemische wapens. Voor deze en andere gevaarlijke missies in het Midden-Oosten, ontving Kaag de Carnegie Wateler Vredesprijs.
Premier Mark Rutte (VVD)
De minister-president is geen vrouw; die positie is in ons land nog nooit door een vrouw vervuld. Rutte heeft grote invloed op de beleidsvorming van het kabinet en dus ook op de hervormingen van pensioenen en de verbouwing van de arbeidsmarkt.
Rutte is alweer sinds 2010 premier van verschillende kabinetten. Daarvoor was hij fractievoorzitter van de VVD en ook staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste en tweede kabinet-Balkenende. Naast zijn functies in het landsbestuur, is Rutte sinds 2008 gastdocent aan de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag, waar hij les geeft in Nederlands en maatschappijleer.
Voor zijn politieke loopbaan, werkte Mark Rutte ondermeer als directeur Human Resources bij een werkmaatschappij van Unilever.