Wordt het opleidingsbudget eigenlijk wel goed besteed?

Eenderde van de Nederlanders werkt onder zijn opleidingsniveau, een vijfde doet juist het werk van een hoger opgeleide. Wordt alle tijd, geld en inspanning die organisaties steken in opleidingen, wel goed besteed?

Die vraag komt aan de orde in het nieuwste onderzoek voor de Randstad WerkMonitor. Uit het onderzoek blijkt de 'mismatch' tussen de opleiding van veel werknemers en hun feitelijke functieniveau.

Opleidingsgeld lekt weg
Of de functie voor medewerkers nu te laag gegrepen is of te hoog, het lijkt er op dat opleidingsinvesteringen weglekken. Ook ziet het er naar uit dat er in bepaalde groepen (zeker met een te hoog gegrepen functie) mogelijk onvoldoende of niet gericht wordt geïnvesteerd.

Medewerkers zijn opvallend kritisch over de opleidingsinvestering: ruim een derde van de werknemers (35 procent) geeft aan dat hun werkgever onvoldoende investeert in training, bijscholing en opleiding. Het percentage is extra hoog (41 procent) onder werknemers in de techniek.

Aansluiting baan op opleidingsrichting
Niet alleen bij het niveau van de opleiding, maar ook bij de richting van de opleiding blijkt er niet altijd een optimale aansluiting te zijn met de huidige baan. Voor 38 procent geldt dat hun baan niet aansluit bij hun opleidingsrichting. Voor het resterende deel (62 procent) is er wel sprake van een goede match.

Zelf vinden werknemers de juiste opleidingsrichting niet doorslaggevend in het goed functioneren. Volgens ruim driekwart van de medewerkers (78 procent) zijn de juiste competenties belangrijker voor een functie dan de juiste opleiding. Bij tweederde van de organisaties (68 procent) wordt erop gelet of een werknemer over de juiste competenties beschikt.

Werknemers kritisch over personeelsmanagement
De helft van de werkgevers (48 procent) heeft moeite met het vinden van de juiste medewerkers voor sommige functies. Twee op de vijf medewerkers verwachten dat er binnen een periode van drie jaar tekorten zullen ontstaan wat betreft medewerkers in specifieke functies (42 procent), vooral hoogopgeleiden.

Werknemers zijn kritisch op dit punt en wijzen naar het personeelsmanagement van de organisatie: daar zou onvoldoende worden geïnvesteerd in het aantrekken van personeel, de arbeidsvoorwaarden zouden te kort schieten en er zou geen lange termijn planning bestaan voor HR.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?