Zes werklozen voor iedere vacature

De Nederlandse economie kromp het eerste kwartaal met 0,1 procent. Die daling valt mee, maar verder kon het CBS vandaag weinig goeds melden. Want na kwartalen van krimp, ontwikkelt de arbeidsmarkt zich dramatisch. Voor iedere vacature, zijn nu zes werklozen beschikbaar.

Eén van de weinige lichtpuntjes is de export: die steeg nog met 2,3 procent. Als kleine handelsnatie moet daar het herstel van de Nederlandse economie ook vandaan komen. Doordat de winter erg koud was, hebben we hier veel aardgas verbruikt en konden ook ook meer naar het buitenland verkopen. Dat verklaart wel een deel van de exportgroei.

De groei van de industrie zet niet echt door. Het orderboekje zit bepaald niet vol, waardoor bedrijven ook niet investeren in productiemiddelen of personeel.

Minder vacatures erbij
In het eerste kwartaal van 2013 kwamen er 153 duizend vacatures bij, 16 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures kwam in het vierde kwartaal uit op 150 duizend.

Eind maart stonden nog maar 97 duizend vacatures open. Dat zijn er 5 duizend minder dan een kwartaal eerder en is het laagste aantal openstaande vacatures in tien jaar. Bij de gezondheids- en welzijnszorg was de afname het grootst. Het aantal vacatures daalde daar met 2 duizend tot 13 duizend.

Alleen bij het openbaar bestuur nam het aantal vacatures nog met 5 duizend toe. Dat is opvallend, omdat de overheid duidelijk veel minder geld kwijt was aan salarissen voor ambtenaren. Dat komt doordat duizenden ambtenarenbanen zijn geschrapt.

Werkloosheid stijgt naar 8,2 procent
De werkloosheid nam in april 2013 toe met 7 duizend en kwam uit op 650 duizend personen, ofwel 8,2 procent van de beroepsbevolking. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in april uitkwam op 380 duizend, evenveel als in maart. Het aantal aan jongeren tot 25 jaar verstrekte uitkeringen nam met 4 procent af. Aan 55-plussers werden in april juist meer (+1,4%) uitkeringen verstrekt dan in maart.

De stijging van de werkloosheid was in de afgelopen drie maanden het sterkst bij mannen. Er kwamen per maand gemiddeld 13 duizend werkloze mannen bij. De werkloosheid onder vrouwen nam per maand met bijna 7 duizend toe.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?