De Rabo-bank bezingt in een onderzoeksrapport de lof over de zelfstandige zonder personeel (zzp-er), aldus het Bizz-weblog. "Het onderzoek laat zien dat de zzp'er fungeert als smeerolie voor het bedrijfsleven door het leveren van kwantiteit in arbeid (capaciteit en flexibiliteit) en ook kwaliteit door inbreng van kennis en ervaring", citeert Bizz het onderzoek van de Rabobank. In Nederland groeit het aantal zzp-ers. Er zijn er inmiddels zo'n 245.000. De zzp´ers werken vooral in de industrie, bouw, horeca, vervoer, zakelijke dienstverlening en overige dienstverlening. Van de ondernemers die in de bouw werken, is 60 procent zzp-er. Zij worden daar vaak ingehuurd voor gespecialiseerde klussen. In de grootste zzp-sector, verhuur en zakelijke dienstverlening, beginnen veel zzp-ers pas na hun veertigste. Met de kennis en ervaring die zij in een vaste baan hebben opgedaan, kiezen ze 'voor eigen rekening en risico'. Zijn zzp-ers de toekomst? Deze gemotiveerde freelancers zijn flexibel, hebben doorgaans veel werkervaring en doen er vaak alles aan de opdrachtgever tevreden te stellen. Met de huidige regels in Nederland kunnen zzp-ers niet onbeperkt worden ingezet. Als ondernemer moeten zij voldoen aan allerlei regels. Zo moeten zij bijvoorbeeld gemiddeld minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebben. Voor P&O-ers is werken met zzp-ers vaak wennen. De regels zijn ingewikkeld en er is een grijs gebied. Zo moeten P&O-ers er voor waken dat zzp-ers later niet als werknemer worden bestempeld, waardoor de werkgever alsnog premies moet betalen en belasting inhouden. Toch kunnen zzp-ers een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar waar vind je ze? De markt voor zzp-ers is redelijk ondoorzichtig. Er zijn gespecialiseerde sites als Werkspot en intermediairs (bijvoorbeeld voor de bouw, maar ook voor de verpleging) die bemiddelen. Opvallend is dat werkgevers en zzp-ers elkaar ook vinden tussen de tweedehands spullen op vraag en aanbod-sites als Marktplaats en Speurders.
De Rabo-bank bezingt in een onderzoeksrapport de lof over de zelfstandige zonder personeel (zzp-er), aldus het Bizz-weblog.
"Het onderzoek laat zien dat de zzp'er fungeert als smeerolie voor het bedrijfsleven door het leveren van kwantiteit in arbeid (capaciteit en flexibiliteit) en ook kwaliteit door inbreng van kennis en ervaring", citeert Bizz het onderzoek van de Rabobank.
In Nederland groeit het aantal zzp-ers. Er zijn er inmiddels zo'n 245.000. De zzp´ers werken vooral in de industrie, bouw, horeca, vervoer, zakelijke dienstverlening en overige dienstverlening. Van de ondernemers die in de bouw werken, is 60 procent zzp-er. Zij worden daar vaak ingehuurd voor gespecialiseerde klussen.
In de grootste zzp-sector, verhuur en zakelijke dienstverlening, beginnen veel zzp-ers pas na hun veertigste. Met de kennis en ervaring die zij in een vaste baan hebben opgedaan, kiezen ze 'voor eigen rekening en risico'.
Zijn zzp-ers de toekomst? Deze gemotiveerde freelancers zijn flexibel, hebben doorgaans veel werkervaring en doen er vaak alles aan de opdrachtgever tevreden te stellen.
Met de huidige regels in Nederland kunnen zzp-ers niet onbeperkt worden ingezet. Als ondernemer moeten zij voldoen aan allerlei regels. Zo moeten zij bijvoorbeeld gemiddeld minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebben.
Voor P&O-ers is werken met zzp-ers vaak wennen. De regels zijn ingewikkeld en er is een grijs gebied. Zo moeten P&O-ers er voor waken dat zzp-ers later niet als werknemer worden bestempeld, waardoor de werkgever alsnog premies moet betalen en belasting inhouden.
Toch kunnen zzp-ers een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar waar vind je ze? De markt voor zzp-ers is redelijk ondoorzichtig.
Er zijn gespecialiseerde sites als Werkspot en intermediairs (bijvoorbeeld voor de bouw, maar ook voor de verpleging) die bemiddelen. Opvallend is dat werkgevers en zzp-ers elkaar ook vinden tussen de tweedehands spullen op vraag en aanbod-sites als Marktplaats en Speurders.