Regelrechter: experiment voor laagdrempelige toegang tot arbeidsrecht

Vanaf 1 maart 2025 is bij vier rechtbanken een driejarig experiment van kracht met de zogenaamde 'regelrechter', waar werknemers op een laagdrempelige en snelle manier juridische conflicten over loon en andere arbeidsvoorwaarden aan kunnen vechten, zonder ingewikkelde procedures of hoge kosten.

De regelrechter maakt het eenvoudiger voor werknemers om hun recht te halen bij financiële geschillen met werkgevers. Dit zal vooral aantrekkelijk zijn voor arbeidsmigranten, flexwerkers en zzp’ers die nu niet zo snel naar de rechter stappen. De zogenaamde 'regelrechter' biedt een laagdrempelige en snelle manier om juridische conflicten over loon en andere arbeidsvoorwaarden aan te vechten, zonder ingewikkelde procedures of hoge kosten. 

De regelrechter is een kans voor eerlijke en transparante arbeidsverhoudingen. HR speelt hierin een cruciale rol door duidelijke afspraken te maken en problemen tijdig te signaleren. Zo blijft de gang naar de rechter een laatste redmiddel in plaats van een noodzakelijk kwaad.

De procedure is wettelijk en financieel mogelijk gemaakt door staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum.
De procedure van de regelrechter is in de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland–West-Brabant beschikbaar.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.