Hoeveel uur werkt de Nederlandse werknemer gemiddeld eigenlijk? En bestaat de baan voor het leven nog? De antwoorden op deze en veel andere vragen zijn te vinden in een publicatie waarin TNO veel, heel veel informatie heeft verzameld uit Nederlands en Europees onderzoek. Wie wil weten hoe de Nederlandse werknemer (en hun werkgevers) ervoor staan, mag de Arbobalans niet missen.
Hoeveel uur werkt de Nederlandse werknemer gemiddeld eigenlijk? En bestaat de baan voor het leven nog?
De antwoorden op deze en veel andere vragen zijn te vinden in een publicatie waarin TNO veel, heel veel informatie heeft verzameld uit Nederlands en Europees onderzoek. Wie wil weten hoe de Nederlandse werknemer (en hun werkgevers) ervoor staan, mag Arbobalans 2011 niet missen.
Zo werkt de Nederlandse werknemer gemiddeld 34 uur per week. Dat is inclusief 3,4 overuren.
Wanneer daar reistijd en pauze bij worden opgeteld, besteedt de gemiddelde Nederlandse werknemer ruim 9 uur per werkdag aan werk en nog eens 2,6 uur aan huishouden en zorgtaken.
Baan voor het leven
Gemiddeld werkt een werknemer 9,8 jaar bij de huidige werkgever en een groot deel daarvan in dezelfde functie. Dit getal is iets gedaald in vergelijking met 2007 (toen nog gemiddeld 10,2 jaar).
De trouwste werknemers werken in:
1. het openbaar bestuur (gemiddeld 14,2 jaar bij de huidige werkgever)
2. de industrie (13 jaar)
3. de financiële dienstverlening (12,2 jaar)
4. het onderwijs (12,0 jaar)
5. de bouwnijverheid (11,9 jaar).
Werken met de computer
Gemiddeld werkt de Nederlandse werknemer 3 uur en 3 kwartier per dag achter een computer. Het langst achter een beeldscherm zitten werknemers in het openbaar bestuur (bijna 6,5 uur per dag) en in de zakelijke en financiële dienstverlening (ruim 5 uur).
Het Nieuwe Werken
15,2% van de werknemers noemt zich telewerker. In 2007 was dit nog 11,3%. Met andere woorden ruim één miljoen werknemers doet thuis of elders werk “met behulp van hun computer dat ze ook op hun bedrijf of bij een opdrachtgever uitvoeren”.
Bij 18% van de Nederlandse werkgevers kunnen werknemers binnen grenzen hun eigen werktijden bepalen. Dit zelfroosteren gebeurt vooral in de zakelijke dienstverlening, de zorg en de overige dienstverlening. In deze sectoren zijn de roosters meer geschikt om onderling te ruilen.
Lees ook:
Werkgevers: oudere werknemers liever ontzien dan stimuleren.
Arbobalans 2011, dat TNO samenstelde in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is gratis te downloaden.