Baan kwijt door slechte ondersteuning bij ziekte

Wanneer een zieke werknemer te snel aan de slag gaat, kan hij weer uitvallen of een tijd lang minder goed functioneren. Wanneer de manager te weinig ondersteuning biedt, loopt de werknemer een grotere kans op nieuwe uitval, of zelfs op verlies van zijn baan. De bedrijfsarts moet daarom meer gaan sturen op duurzame inzetbaarheid, in plaats van snelle werkhervatting.

Dat betoogt coördinerend bedrijfsarts Peter Flach, die op 8 januari 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen tot doctor promoveert met zijn proefschrift Sick leave management beyond return to work.

Te snel terug op het werk
De focus op een snelle terugkeer, heeft als risico dat de zieke medewerker het werk hervat voordat hij voldoende hersteld is. Dit kan zich uiten in een niet-duurzame werkhervatting, of in verminderd functioneren in het werk na de werkhervatting.

In zijn proefschrift richt Peter Flach zich op vier verschillende uitkomstmaten van verzuimbegeleiding, zoals:

  1. de duur tot aan werkhervatting
  2. baanverlies tijdens verzuim
  3. de duurzaamheid van de werkhervatting
  4. het functioneren na werkhervatting

Daarbij maakte hij gebruik van gegevens zoals die door bedrijfsartsen en werkgevers routinematig worden vastgelegd.

Baanverlies door slechte ondersteuning
Uit zijn onderzoek blijkt dat psychische klachten vaker dan andere klachten samengaan met langdurig verzuim, een grotere kans op baanverlies tijdens verzuim en minder functioneren in het jaar na de werkhervatting. Tevens blijkt dat psychische klachten niet vaker terugkomen dan andere klachten.

HANDIG: Checklist aanpak ziekteverzuim

Een gebrek aan ondersteuning door de leidinggevende kan samengaan met een grotere kans op baanverlies en op nieuw verzuim door dezelfde diagnose. Medewerkers die zichzelf als gezond beschouwen geven aan dat hun functioneren in het werk na werkhervatting ook beter is.

Bedrijfsarts moet aandacht verleggen
Duurzame inzetbaarheid na langdurig verzuim is niet vanzelfsprekend. Met het oog op een verouderende beroepsbevolking, waarin steeds meer mensen een chronische aandoening zullen hebben, komt Flach tot de conclusie dat bedrijfsartsen hun aandacht moeten verleggen van begeleiding naar werkhervatting naar het verbeteren van duurzame inzetbaarheid.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?