Beleidsprogramma: kabinet weer aan zet bij participatietop

Vakbonden en werkgevers eisen optreden minister Donner.

Het lukt het kabinet maar niet om een participatietop te organiseren met werkgevers en werknemers. Op die top moet aan de orde komen hoe 200 duizend mensen met een kansarme positie, weer aan het werk kunnen gaan. Dat het niet lukt is ‘betreurenswaardig’ stelt werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Ook de vakbonden manen het kabinet tot actie.

Het kabinet moet volgens de vakbonden haast maken met de participatietop. Daarbij moet er durf zijn om verder te gaan dan al gemaakte afspraken. De gezamenlijke vakbonden FNV, CNV en MHP hebben twee maanden geleden het kabinet in een zevenpuntenplan voorstellen gedaan om honderdduizenden mensen die nu aan de kant staan, aan een baan te helpen. De bonden willen dat plan nu eindelijk eens officieel bespreken.

Vacatures
Dat de participatietop nu snel moet plaatsvinden, vindt ook werkgeversorganisatie MKB-Nederland. De ondernemers zitten te springen om personeel. Daarom is het volgens de werkgevers 'betreurenswaardig dat het kabinet Balkenende geen spijkers met koppen slaat in een tijd dat het aantal vacatures in het midden- en kleinbedrijf met de dag oploopt’.

Volgens MKB-Nederland had Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘de presentatie van de regeringsplannen moeten aangrijpen om met een krachtdadig voorstel te komen’. MKB-Nederland is het met PvdA-fractieleider Tichelaar eens dat het kabinet nu aan zet is om het vastgelopen overleg met werkgevers en vakbeweging vlot te trekken.

Soepeler ontslag
Minister Donner heeft het niet makkelijk bij de organisatie van de participatietop. Het verloopt moeizaam, doordat de sociale partners de agenda in de afgelopen maanden steeds groter hebben gemaakt. Belangrijkste geschilpunt is de versoepeling van de ontslagbescherming. Volgens de werkgevers is die nodig om meer flexibiliteit te krijgen op de arbeidsmarkt.

De werkgevers denken dat ondernemers meer personeel zullen aannemen, als ze er niet jarenlang gedwongen aan ‘vastzitten’. Ook zien ondernemers op tegen hoge ontslagvergoedingen. De vakbonden vinden het onzinnig om over ontslag te praten op een topoverleg dat bedoeld is om mensen aan het werk te krijgen.

Verdeeld kabinet
In het kabinet zijn de partijen enigszins verdeeld. Hoewel in de verkiezingsprogramma’s van de drie coalitiepartijen niets staat over versoepeling van het ontslagrecht, lijkt het CDA dit nu toch bespreekbaar te willen maken.

De Christenunie en de PVDA zijn, vooralsnog, tegen de agendering van een soepeler ontslagmogelijkheid. Maar in het beleidsprogramma van het kabinet zitten wel degelijk openingen in de richting van een soepeler ontslagrecht.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?