CPB: `Lonen matigen is slecht voor economie`

Oproep directeur CPB valt niet overal even goed.

Minister Donner (SZW) wil inkomens, uitkeringen en pensioenen de komende jaren niet laten stijgen. Maar als we in Nederland al te geforceerd de lonen gaan matigen, is dat slecht voor de economie. Deze waarschuwing laat Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), luid en duidelijk horen.

De duidelijke waarschuwing van Teulings is opmerkelijk, omdat het Planbureau alleen adviezen mag geven en zich verre moet houden van politieke discussies. Maar volgens Teulings wijkt de huidige economische situatie dusdanig af van eerdere recessies, dat hij het kabinet wel móet waarschuwen niet in oude oplossingen te denken.

Minister wil lonen matigen
Het CPB is een onafhankelijk adviesorgaan, maar valt wel onder het ministerie van Economische zaken (EZ). En de minister van EZ, Maria van der Hoeven, lijkt niet echt ingenomen met het al te luide advies van Teulings om de lonen niet te matigen.

Van der Hoeven pleit naar eigen zeggen ‘al sinds december voor loonmatiging’. Ze wijst er op dat vakbonden en werkgevers inmiddels ook loonmatiging hebben aangeboden en dat dit waarschijnlijk ook onderdeel wordt van een Sociaal akkoord.

De minister vindt dat het CPB als ‘onafhankelijke rekenmeester' er alleen voor de analyse is. ‘Het kabinet is er voor de conclusies en het beleid’, stelt Van der Hoeven.

Werkgevers willen nullijn
Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is het niet met de directeur van het Centraal Planbureau eens. Alleen een loonakkoord zorgt er voor dat de lonen over de gehele linie zeer sterk worden gematigd, aldus VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Volgens Wientjes is een nullijn voor de lonen goed voor bedrijven, die meteen kunnen profiteren als de economie weer opveert. Dat is daarom ook goed voor behoud van banen, voor de pensioenen en voor de overheidsfinanciën. Bovendien kan een Sociaal akkoord stabiliserend werken en dat is goed voor het vertrouwen, ‘ook één van de bouwstenen voor herstel van de economie’, stelt Wientjes.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?