Feyenoord-trainer Verbeek wist spelers niet meer te motiveren

Vanavond is Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek op non-actief gesteld. De slechte resultaten van de voetbalclub, maar vooral het gebrek aan vertrouwen bij de spelersgroep hebben de trainer de kop gekost. Vorig jaar heeft Personeelslog twee keer aandacht besteed aan de interessante visie van Verbeek op management. Heeft de trainer zich gehouden aan zijn eigen managementlessen? In juni vorig jaar, Gertjan Verbeek had nog geen wedstrijd verloren met Feyenoord, schreef Personeelslog over vijf managementlessen van de trainer. Aan het juiste laatje trekken Teruglezend valt op dat de trainer drie van de vijf managementlessen niet heeft kunnen realiseren: Maak individuele medewerkers beter: "Ieder mens steekt anders in elkaar, dus moet je de kunst verstaan aan het juiste laatje te trekken", aldus Verbeek in een interview in Voetbal International. Volgens de ontevreden geluiden die uit de kleedkamer lekten, hield Verbeek juist te weinig rekening met de verschillen tussen spelers. Oudere, geroutineerde spelers die alles al hadden meegemaakt, moesten op dezelfde intensieve manier trainen als aankomende profs. Weet wat medewerkers beweegt: Misschien wist Verbeek het wel, maar hij is er niet in geslaagd om op basis van deze kennis spelers te motiveren. Maak ze medeverantwoordelijk: "Ik dicteer niks, ik stel vragen." Zijn manier om spelers tot nadenken te dwingen, heeft niet geleid tot spelers die zich medeverantwoordelijk voelen voor de club en die alles gaven. De trainer kwam er steeds meer alleen voor te staan. Crisislessen Eind oktober, toen Feyenoord inmiddels de slechtste seizoenstart in zijn 100-jarig bestaan achter de rug had, was het tijd voor de crisislessen van trainer Verbeek. Eén van de belangrijkste lessen was toen: houd vast aan je visie. Dat heeft de hardwerkende Verbeek die populair was bij de fans van de club, consequent gedaan. Maar juist door te weinig rekening te houden met het kapitaal op het veld (en in de ziekenboeg) was zijn positie onhoudbaar geworden.

Feyenoord-trainer Verbeek wist spelers niet meer te motiverenVanavond is Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek op non-actief gesteld. De slechte resultaten van de voetbalclub, maar vooral het gebrek aan vertrouwen bij de spelersgroep hebben de trainer de kop gekost.

Vorig jaar heeft Personeelslog twee keer aandacht besteed aan de interessante visie van Verbeek op management. Heeft de trainer zich gehouden aan zijn eigen managementlessen?

In juni vorig jaar, Gertjan Verbeek had nog geen wedstrijd verloren met Feyenoord, schreef Personeelslog over vijf managementlessen van de trainer.

Aan het juiste laatje trekken
Teruglezend valt op dat de trainer drie van de vijf managementlessen niet heeft kunnen realiseren:


  • Maak individuele medewerkers beter: "Ieder mens steekt anders in elkaar, dus moet je de kunst verstaan aan het juiste laatje te trekken", aldus Verbeek in een interview in Voetbal International. Volgens de ontevreden geluiden die uit de kleedkamer lekten, hield Verbeek juist te weinig rekening met de verschillen tussen spelers. Oudere, geroutineerde spelers die alles al hadden meegemaakt, moesten op dezelfde intensieve manier trainen als aankomende profs.

  • Weet wat medewerkers beweegt: Misschien wist Verbeek het wel, maar hij is er niet in geslaagd om op basis van deze kennis spelers te motiveren.

  • Maak ze medeverantwoordelijk: "Ik dicteer niks, ik stel vragen." Zijn manier om spelers tot nadenken te dwingen, heeft niet geleid tot spelers die zich medeverantwoordelijk voelen voor de club en die alles gaven. De trainer kwam er steeds meer alleen voor te staan.


Crisislessen
Eind oktober, toen Feyenoord inmiddels de slechtste seizoenstart in zijn 100-jarig bestaan achter de rug had, was het tijd voor de crisislessen van trainer Verbeek.

Eén van de belangrijkste lessen was toen: houd vast aan je visie. Dat heeft de hardwerkende Verbeek die populair was bij de fans van de club, consequent gedaan.
Maar juist door te weinig rekening te houden met het kapitaal op het veld (en in de ziekenboeg) was zijn positie onhoudbaar geworden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?