FNV wil direct bescherming tegen nanodeeltjes
Omdat normen ontbreken, kan Arbeidsinspectie niet handhaven.
Nederlands grootste vakcentrale, de FNV, vindt het een ‘onverkwikkelijke zaak’ dat er in Nederland onduidelijkheid bestaat over veilig werken met nanodeeltjes. De vakbond vraagt daarom in een brief aan minister Donner (SZW) om direct maatregelen te nemen om werknemers te beschermen.
Nanodeeltjes zijn onwaarschijnlijk klein. De deeltjes hebben een omvang onder de 100 nanometer en zijn daarmee vele duizenden malen kleiner dan de dikte van een menselijke haar. De deeltjes zijn zo klein, dat de vakbond vreest dat de geijkte beschermingmaatregelen, zoals ventilatie en persoonlijke beschermingsmiddelen, ontoereikend zijn.
Ongeveer 250 bedrijven in Nederland werken met nano-technologie. Aan veel producten worden nano-deeltjes toegevoegd. Ze zitten in verf, bijvoorbeeld, maar ook in cosmetica en frisdranken.
Wat is veilig?
Volgens de FNV heerst er in Nederland onduidelijkheid over veilig werken met nanodeeltjes. De vakbond constateert dat de Arbeidsinspectie geen gereedschap heeft om corrigerend op te treden.
De werkplekken waar nu met deze deeltjes wordt gewerkt zijn volgens de vakbond veelal niet goed beschermd, omdat bedrijven ook niet weten wanneer de situatie echt veilig is. Het is in veel situaties niet mogelijk om de hoeveelheid deeltjes te meten. En als dat toch kan, dan zijn er geen grenswaarden om te beoordelen of de situatie nu veilig is of niet.
Grenswaarden opstellen
In de brief aan de minister stelt FNV-bestuurder Hartveld een aantal maatregelen voor die direct kunnen worden ingezet, zoals aanpassing van de etiketteringsplicht en invoering van labels.
De FNV stelt bovendien voor om een commissie in te stellen die voor de meest gebruikte nanostoffen zo snel mogelijk voorlopige, veilige grenswaarden gaat vaststellen. Volgens de FNV is dit mogelijk.