'Het Nieuwe Werken kan Nederland miljarden opleveren'

Als in 2015 20% van de beroepsbevolking één dag per week thuis werkt, levert dat Nederland bijna twee miljard euro aan baten op. Dat is de conclusie van adviesbureau PwC dat de gevolgen van Het Nieuwe Werken heeft onderzocht. In opdracht van Natuur & Milieu heeft PwC een eerste 'Verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken' uitgevoerd. Minder reistijd Tweederde van de baten die PwC heeft berekend, komt tot stand door het sterk terugdringen van de hoeveelheid reistijd. De gemiddelde Nederlander reist 54 minuten per werkdag van huis naar werk en terug. Dat is het hoogste gemiddelde van Europa. Door meer thuis te werken en minder te reizen, houden mensen tijd over. PwC verwacht dat ongeveer de helft van deze tijd effectief aan werk zal worden besteed, en de andere helft aan meer ontspanning. Als in 2015 20% (nu is dat ongeveer 10%) van de beroepsbevolking één dag thuiswerkt, heeft dit tot gevolg: dagelijks 90.000 minder auto's in woon-werkverkeer 1,7 miljard minder autokilometers per jaar 38.000.000 uur tijdswinst voor werknemers per jaar. Productiviteitstijging PwC verwacht dat Het Nieuwe Werken leidt tot een stijging van de arbeidsproductiviteit van gemiddeld 2% per werknemer. "Doordat werknemers grotere vrijheid hebben om de werkomgeving te kiezen die het beste past bij de uit te voeren werkzaamheden, kunnen zij de beschikbare werktijd zo optimaal mogelijk inrichten." De productiviteitswinst wordt veroorzaakt door een reeks van factoren zoals een flexibele en effectieve tijdsbesteding, minder onderbrekingen, het gevoel van vertrouwen, minder afwezigheid door ziekte en stress. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de reistijd die de werknemer uitspaart die aan het werk kan worden besteed. Kosten en baten-analyse In de berekeningen van PwC ligt de nadruk overigens op de baten. Veel, heel veel wordt meegerekend: van toename arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie, afname reistijd tot de afname van CO2, geluidsoverlast, verkeersongelukken en zelfs de afname van de onderhoudskosten van de infrastructuur. De kosten voor thuiswerken worden nauwelijks becijferd. Als een werknemer één dag per week thuis werkt, is dit een rendabele investering voor de maatschappij als dit minder dan 6.600 euro kost. Omdat niet alle baten bij de werkgever terecht komen, stelt PwC voor de noodzakelijke investeringen te verdelen tussen werkgever, werknemer en overheid. Lees ook: Een verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken (een pdf van 21 pagina's).

Als in 2015 20% van de beroepsbevolking één dag per week thuis werkt, levert dat Nederland bijna twee miljard euro aan baten op. Dat is de conclusie van adviesbureau PwC dat de gevolgen van Het Nieuwe Werken heeft onderzocht.

In opdracht van Natuur & Milieu heeft PwC een eerste 'Verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken' uitgevoerd.

Minder reistijd
Tweederde van de baten die PwC heeft berekend, komt tot stand door het sterk terugdringen van de hoeveelheid reistijd.
De gemiddelde Nederlander reist 54 minuten per werkdag van huis naar werk en terug. Dat is het hoogste gemiddelde van Europa. Door meer thuis te werken en minder te reizen, houden mensen tijd over. PwC verwacht dat ongeveer de helft van deze tijd effectief aan werk zal worden besteed, en de andere helft aan meer ontspanning.

Als in 2015 20% (nu is dat ongeveer 10%) van de beroepsbevolking één dag thuiswerkt, heeft dit tot gevolg:


  • dagelijks 90.000 minder auto's in woon-werkverkeer

  • 1,7 miljard minder autokilometers per jaar

  • 38.000.000 uur tijdswinst voor werknemers per jaar.


Productiviteitstijging
PwC verwacht dat Het Nieuwe Werken leidt tot een stijging van de arbeidsproductiviteit van gemiddeld 2% per werknemer. "Doordat werknemers grotere vrijheid hebben om de werkomgeving te kiezen die het beste past bij de uit te voeren werkzaamheden, kunnen zij de beschikbare werktijd zo optimaal mogelijk inrichten."
De productiviteitswinst wordt veroorzaakt door een reeks van factoren zoals een flexibele en effectieve tijdsbesteding, minder onderbrekingen, het gevoel van vertrouwen, minder afwezigheid door ziekte en stress.
Hierbij is nog geen rekening gehouden met de reistijd die de werknemer uitspaart die aan het werk kan worden besteed.

Kosten en baten-analyse
In de berekeningen van PwC ligt de nadruk overigens op de baten. Veel, heel veel wordt meegerekend: van toename arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie, afname reistijd tot de afname van CO2, geluidsoverlast, verkeersongelukken en zelfs de afname van de onderhoudskosten van de infrastructuur.

De kosten voor thuiswerken worden nauwelijks becijferd.
Als een werknemer één dag per week thuis werkt, is dit een rendabele investering voor de maatschappij als dit minder dan 6.600 euro kost. Omdat niet alle baten bij de werkgever terecht komen, stelt PwC voor de noodzakelijke investeringen te verdelen tussen werkgever, werknemer en overheid.

Lees ook:
Een verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken (een pdf van 21 pagina's).

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?