'Het Nieuwe Werken mislukt bij driekwart van werkgevers'

Het Nieuwe Werken mislukt "in driekwart van de gevallen". Dat zegt Erik Veldhoen, één van de grondleggers van deze kantoorfilosofie in Nederland. Elsevier maakt deze week de tussenstand op. Dat valt niet mee.

 

"De flexplek is veel gestress en gedoe", lezen we. Maar de toon wordt meer nog gezet door het veelvuldig gebruik van woorden als revolutie en radicaal.

Radicale ideologie
Elsevier omschrijft Het Nieuwe Werken als een "revolutie met een radicale ideologie". Want Het Nieuwe Werken is meer dan thuiswerken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


"Werknemers zijn door de digitale revolutie niet alleen flexibeler in waar en wanneer ze hun werk doen, ze kunnen hun werk ook zelfstandiger regelen. Het Nieuwe Werken vervangt - in elk geval in theorie - de traditionele hiërarchische kantoororganisatie door een nieuwe. Een plattere organisatie met minder managers, en de managers die overblijven, in een andere, meer coachende rol. Geen controlfreaks meer, maar Leiders."

Driekwart mislukt
In Elsevier komt ook Erik Veldhoen aan het woord, "de grote ideoloog". Hij is onder meer bekend van de doorbraak van Het Nieuwe Werken met het destijds vernieuwende Interpolis-kantoor.
Bij driekwart van de organisaties mislukt volgens hem Het Nieuwe Werken. "Zoals iedere revolutionair" zegt Veldhoen dat het niet aan het idee ligt, maar aan de uitvoering.

Eigen kantoor voor leiding
"Als het alleen wordt ingevoerd om te bezuinigen en de leiding stiekem toch weer z'n eigen kantoor claimt, is een permanent mokkende organisatie je deel. Iedereen op elkaars lip behalve de baas - dat was niet de belofte", analyseert Elsevier.
"En als invoering van Het Nieuwe Werken niet gepaard gaat met flinke investeringen in state of the art-technologie, dan wordt het ook helemaal niks."

Iedereen in dezelfde kantoormal?
Zo star als het traditionele kantoor is, zo onbuigzaam blijken de brengers van Het Nieuwe Werken. Dat blijkt ook nu weer uit het Elsevier-verhaal.
Hoevéél mensen ook verschillen, ze moeten allemaal passend worden gemaakt voor dezelfde kantoormal. Of dat nu is volgens een vast van 9 tot 5-stramien vastgeroest achter het bureau; of helemaal flex alsmaar zoekend naar collega's.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?