Hoogopgeleiden sneller uit de WW: aandachtspunten voor HR

Werkzoekenden met een hbo- of universitaire achtergrond, vinden sneller een baan dan andere groepen. Vooral in de eerste zes maanden zijn werkloze hoger opgeleiden in het voordeel en vindt ruim de helft betaald werk. Dit wijst op een gunstige positie van hoogopgeleiden op de huidige arbeidsmarkt, maar dat geldt niet voor alle werkzoekenden met een hbo- of wo-achtergrond.

Dat blijkt uit onderzoek van het UWV naar de arbeidsmarktkansen van werkzoekenden met een hogere opleiding. 

Veel vraag naar mensen met een hbo- of wo-diploma
In de afgelopen jaren is de vraag naar hbo- en wo-opgeleiden structureel hoog gebleven, mede door vergrijzing en digitalisering. Dit heeft geleid tot een (zeer) krappe arbeidsmarkt voor beroepen op het hoogste niveau.

Volgens het UWV behoren ICT-beroepen, marketingadviesfuncties, en functies in de zorg en techniek tot de beroepsgroepen waar de meeste krapte heerst. In 2023 en de eerste helft van 2024 was bijna een derde van alle ontstane vacatures op het hoogste beroepsniveau.

Vaardigheden veranderen, kansen verschuiven
Door digitalisering veranderen de gevraagde vaardigheden voor bepaalde beroepen. Voor HR betekent dit dat het belangrijk is om in te spelen op veranderende functie-eisen. Verzekeringsmedewerkers bijvoorbeeld zien hun taken verschuiven door de opkomst van online diensten.

Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor werkzoekenden met kennis van data-analyse, cybersecurity en digitale communicatie. Ook in de journalistiek neemt de vraag naar vaardigheden in digitale mediavormen zoals video en podcasts toe.

Diversiteit in beroepen en niveau
Hoewel veel hoogopgeleiden werkzaam zijn in functies die aansluiten bij hun opleidingsniveau, geldt dat niet voor iedereen. Een deel van de WW'ers met een hbo- of wo-achtergrond komt terecht in beroepen op lager niveau, bijvoorbeeld administratieve of ondersteunende functies.

Dit kan wijzen op een mismatch tussen opleiding en beschikbare functies, of op tijdelijke overwegingen van werkzoekenden om toch aan het werk te komen. Voor HR-afdelingen kan dit betekenen dat het interessant is om deze kandidaten met bijscholing en begeleiding richting passende functies te begeleiden.

HR-ondersteuning bij terugkeer naar werk
Ondanks de gunstige arbeidsmarktpositie van hoogopgeleiden kan het voor sommige werkzoekenden lastig blijven om een nieuwe baan te vinden. Vooral langdurige werkloosheid (langer dan 12 maanden) is een uitdaging. UWV biedt trainingen zoals 'Succesvol naar Werk', waarin werkzoekenden worden begeleid bij het formuleren van hun competenties, het schrijven van motivatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken.

Voor HR-adviseurs biedt dit mogelijkheden om samen te werken met UWV en te zorgen voor een goede re-integratie van werkzoekenden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 466 exclusieve vakartikelen en 288 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?