We moeten de broekriem aanhalen. Letterlijk. Want werknemers met overgewicht zijn te duur, omdat ze meer zouden verzuimen. Hoewel de dikke werknemer doorgaans geen gezondheidsrisico voor anderen betekent, is na de roker nu de jacht geopend op de medewerker met een paar pondjes meer. Wie niet vrijwillig afvalt, krijgt de overheid, zijn verzekeraar en zijn werkgever achter zich aan. "Een te zware werknemer verzuimt jaarlijks tweeënhalve dag meer dan zijn gezonde collega. Iemand die leidt aan echte vetzucht, obesitas, zit zelfs 11,7 dagen meer thuis. Door die vetzucht spoelen overheid en bedrijfsleven per jaar zeshonderd miljoen euro door de wc", schrijft ManagementTeam. Weg met te dikke werknemers, is dan ook de kop boven het artikel. Liftloze maandag Er is natuurlijk niets tegen gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Maar als het aan Paul 'geen gram teveel'-Rosenmöller ligt, schakelen bedrijven op maandag de liften uit, want trap lopen is veel gezonder. Het oud-kamerlid wordt door het kabinet betaald om - samen met veel partijen in de polder - het overgewicht aan te pakken. Privé-zaak Het gewicht van de werknemer is niet langer een privé-zaak. Zorgverzekeraar Achmea spreekt haar werknemers aan als ze te zwaar zijn, lezen we in het Parool. ''Ons bedrijf is er voor de gezondheid en vitaliteit van Nederlanders. Ons personeel moet die visie uitdragen,'' vertolkt commercieel directeur Arné van den Boom de gedachte van Achmea. Een moddervette accountmanager is in zijn ogen niet geloofwaardig als vertegenwoordiger van een zorgverzekeraar. Mede om die reden zijn de 170 medewerkers van de afdeling commercie onlangs binnenstebuiten gekeerd. Op vrijwillige basis werd hun bloed, conditie en longinhoud getest. Ook werd een halsslagaderanalyse uitgevoerd. Een aantal verkopers werd persoonlijk aangesproken op hun overgewicht. Van den Boom: ''Niet om druk uit te oefenen, want we houden ons aan de wet. Wel om ze bewust te maken van de rol die ze spelen: zij zijn onze ambassadeurs.'' Ziektekostenverzekering Zal Achmea alleen de eigen werknemers aanspreken? Zal de premie van de (collectieve) ziektekostenverzekering straks stijgen afhankelijk van het aantal kilo's dat werknemers meenemen? In de Amerikaanse staat Alabama is hier alvast een begin mee gemaakt. Werknemers met overgewicht moeten daar méér betalen voor hun ziektekostenverzekering. En wat doet de werkgever? Verplichte gym aan het begin van de werkdag? Een wekelijkse weegbeurt bij de leidinggevende met salarisinhouding voor werknemers die geen anorexia hebben?
We moeten de broekriem aanhalen. Letterlijk. Want werknemers met overgewicht zijn te duur, omdat ze meer zouden verzuimen.
Hoewel de dikke werknemer doorgaans geen gezondheidsrisico voor anderen betekent, is na de roker nu de jacht geopend op de medewerker met een paar pondjes meer. Wie niet vrijwillig afvalt, krijgt de overheid, zijn verzekeraar en zijn werkgever achter zich aan.
"Een te zware werknemer verzuimt jaarlijks tweeënhalve dag meer dan zijn gezonde collega. Iemand die leidt aan echte vetzucht, obesitas, zit zelfs 11,7 dagen meer thuis. Door die vetzucht spoelen overheid en bedrijfsleven per jaar zeshonderd miljoen euro door de wc", schrijft ManagementTeam. Weg met te dikke werknemers, is dan ook de kop boven het artikel.
Liftloze maandag
Er is natuurlijk niets tegen gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Maar als het aan Paul 'geen gram teveel'-Rosenmöller ligt, schakelen bedrijven op maandag de liften uit, want trap lopen is veel gezonder. Het oud-kamerlid wordt door het kabinet betaald om - samen met veel partijen in de polder - het overgewicht aan te pakken.
Privé-zaak
Het gewicht van de werknemer is niet langer een privé-zaak. Zorgverzekeraar Achmea spreekt haar werknemers aan als ze te zwaar zijn, lezen we in het Parool.
''Ons bedrijf is er voor de gezondheid en vitaliteit van Nederlanders. Ons personeel moet die visie uitdragen,'' vertolkt commercieel directeur Arné van den Boom de gedachte van Achmea. Een moddervette accountmanager is in zijn ogen niet geloofwaardig als vertegenwoordiger van een zorgverzekeraar.Mede om die reden zijn de 170 medewerkers van de afdeling commercie onlangs binnenstebuiten gekeerd. Op vrijwillige basis werd hun bloed, conditie en longinhoud getest. Ook werd een halsslagaderanalyse uitgevoerd.
Een aantal verkopers werd persoonlijk aangesproken op hun overgewicht. Van den Boom: ''Niet om druk uit te oefenen, want we houden ons aan de wet. Wel om ze bewust te maken van de rol die ze spelen: zij zijn onze ambassadeurs.''
En wat doet de werkgever? Verplichte gym aan het begin van de werkdag? Een wekelijkse weegbeurt bij de leidinggevende met salarisinhouding voor werknemers die geen anorexia hebben?