Als de baas contact zoekt na kantooruren, krijgen jongeren daar geen hartkloppingen van. Zij zijn altijd online en daardoor ook altijd bereikbaar. Maar ze gaan wel slim om met hun bereikbaarheid, waardoor ze geen technostress kennen.
Hoewel vrienden, familie, docenten én werkgevers hen altijd en overal kunnen bereiken, wordt driekwart van de jongeren niet warm of koud van de continue bereikbaarheid via telefoon, e-mail en/of social media. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder 529 jongeren tussen de 17 en 30 jaar.
Bereikbaarheid is een keuze
Het onderzoek geeft aan dat bereikbaarheid voor jongeren een duidelijke keuze is: de helft van de jongeren raakt er niet gestrest van, omdat zij er bewust voor kiezen om offline te gaan wanneer dat zo uitkomt. Ruim een kwart ervaart helemaal geen stress en vindt altijd online en bereikbaar zijn juist handig.
Eerder onderzoek van de FNV liet zien dat werknemers juist wel fysieke en psychische technostress ervaren. Volgens Hugo de Koning, oprichter van StudentenWerk, geldt dat voor jongeren niet. Zij passen hun bereikbaarheidsvoorkeuren in sociale media eenvoudig aan. ‘Juist jongeren hebben direct door hoe je deze instellingen slim kunt toepassen’. Als ze echt offline willen, dan zetten ze hun telefoon bovendien gewoon uit.
Mannen minder gevoelig voor technostress
Eén op de zes van de jongeren blijkt licht in paniek te raken bij onbereikbaarheid. Tot deze groep behoren opvallend veel jongeren met een universitaire opleiding. Slechts 7 procent van de jongeren heeft bewust geen smartphone of social mediaprofiel. Het grootste deel van deze groep (34 procent) zit nog op de middelbare school.
Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral mannen het praktisch vinden om continu met hun (sociale) netwerk in contact te staan (60 procent man tegenover 40 procent vrouw). Vrouwen kiezen er echter weer wat vaker bewust voor om even offline te gaan, als zij niet bereikbaar willen zijn (53 procent vrouw tegenover 47 procent man). Opmerkelijk is dat in deze online-/offline-groep niet alleen de vrouwen, maar ook de hbo'ers bovengemiddeld scoren (38 procent).