Werknemers behouden in 2014 hun koopkracht en minima gaan er iets op vooruit. Maar mensen met kinderen en gepensioneerden gaan er wel op achteruit. Dat blijkt uit de uitgelekte cijfers van het Centraal planbureau (CPB) die de kabinetsplannen voor 2014 doorrekende. Hier ziet u de belangrijkste punten voor HR-professionals.
Omdat de CPB-cijfers voortijdig via RTL-Nieuws zijn uitgelekt, heeft het CPB de Macro Economische Verkenning (MEV) 2014 zelf ook maar twee dagen voor Prinsjesdag online gezet.
Wel berekeningen, nog geen plannen
Voor het kabinet is het pijnlijk dat er toch weer gegevens zijn uitgelekt voor Prinsjesdag. Bovendien kennen we nu alleen de cijfers en niet de keuzes die het kabinet maakt, want de overige stukken van de Rijksbegroting voor 2014 zijn niet voortijdig naar buiten gekomen. Die worden pas morgen op Prinsjesdag bekend.
In grote lijnen blijkt uit de raming van het CPB dat de economie in 2014 met 0,5 procent groeit. De werkloosheid loopt dit jaar nog met 150.000 personen op tot 620.000 (7%) en in 2014 tot 685.000 (naar 7,5%). Ondanks dat het kabinet 6 miljard extra ombuigt, is het begrotingstekort in 2014 toch nog meet dan 3 procent (namelijk 3,3 procent in 2014).
Iedereen geraakt door kabinetsbeleid
Het kabinet moet in de plannen voor 2014 afspraken verwerken van het voorjaarsakkoord met vijf politieke partijen en nog eens extra 6 miljard ombuigen (bezuinigingen en belastingverhoging) om het begrotingstekort in de richting van 3 procent te houden.
Dat gaat iedereen merken, maar het kabinet heeft werknemers en minima wel zo veel mogelijk uit de wind gehouden. Het CPB berekent gemiddelden; daardoor kunnen sommigen last hebben van de stapeling van kabinetsmaatregelen, terwijl anderen daar minder gevolgen van ervaren.
De belangrijkste gegevens voor HR
In de CPB-raming staan de volgende doorrekeningen die voor HR-professionals het meest relevant zijn:
-
Koopkracht: Gepensioneerden gaan er het meest op achteruit (- 2,5% in 2013 en 1,5% in 2014). De Wet Mogelijkheid Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (MKOB) wordt afgeschaft. Werknemers en minima blijven in koopkracht min of meer op het zelfde niveau.
-
Lage btw: De crisismaatregel met een laag btw-tarief op arbeidsloon bij renovaties, herstel en tuinonderhoud wordt per 1 maart 2014 weer afgeschaft. Dat tekent dat de btw dan weer omhoog gaat naar 21 procent.
-
Ontslagvergoeding: Mensen die een ontslagvergoeding in een stamrecht bv hebben gestort, mogen die voortaan onbeperkt opnemen. In 2014 krijgen ze dan ook nog een vrijstelling van 20 procent. Daar zijn voorwaarden aan verbonden (aflossing hypotheek, bijvoorbeeld), die op Prinsjesdag officieel bekend worden.
-
Zorgtoeslag: De zorgtoeslag gaat omlaag en dat is negatief voor de lagere inkomensgroepen. Het eigen risico in de zorg blijft 350 euro en wordt niet inkomensafhankelijk.
-
Kinderbijslag en overige toeslagen: De kinderbijslag wordt maximaal met 330 euro per kind per jaar verminderd, afhankelijk van het inkomen van de ouders. Het kabinet gaat verschillende toeslagen samenvoegen tot één huishoudtoeslag voor huur en zorg. Deze toeslag wordt ook inkomensafhankelijk.
-
Fiscaal: Voor de hoogste inkomens wordt de arbeidskorting afgebouwd naar nul, waardoor ze meer belasting moeten afdragen. Voor de lage- en middeninkomens gaat de arbeidskorting omhoog; dat scheelt belastingafdracht.
-
Fiscaal: De belastingschijven stijgen niet meer mee met de inflatie, waardoor meer mensen eerder in een hogere schijf terecht komen.
- Fiscaal: De werkgeversheffing van 16 procent voor inkomens boven de 150.000 euro blijft (net als in 2013) ook in 2014 bestaan, en was dus toch niet éénmalig.
-
Ambtenaren: Het lijkt er op dat het kabinet de nullijn voor ambtenaren versoepelt en zo de vakbonden wat tegemoet komt. Uit de berekeningen blijkt namelijk dat de nullijn voor ambtenaren minder oplevert dan gedacht. Of de vakbonden blij zullen zijn, is de vraag, want in ruil voor loonruimte wil het kabinet schrappen in secundaire arbeidsvoorwaarden van overheidspersoneel.