Managementgoeroe vraagt personeel om geld

ICT-dienstverlener Qurius gaat medewerkers vragen om te investeren in hun werkgever. Directeur van Qurius is Leen Zevenbergen, managementgoeroe en auteur van 'En nu laat ik mijn baard staan', het managementboek van 2007. Zevenbergen vindt dit investeren door werknemers een manier om de betrokkenheid van het personeel bij het bedrijf te vergroten. In zijn boek 'En nu laat ik mijn baard staan' legde Leen Zevenbergen nog uit dat hij het keurslijf van zich had afgeworpen en dat hij daarom was opgehouden met zichzelf te scheren. Weer baardloos Tegenwoordig is Zevenbergen CEO van de beursgenoteerde ICT-dienstverlener Qurius en gaat hij weer baardloos door het leven. In maart heeft hij de managers van het bedrijf gevraagd om een aandeel in het bedrijf te nemen. "Ik heb mijn managers om hun persoonlijke verbintenis gevraagd aan mij en aan mijn team", zegt hij in het vakblad Computable. Gemiddeld hebben de 23 managers uit eigen middelen elk zo'n 61.000 euro ingelegd. Niemand dwingen Nu zijn de medewerkers aan de beurt. "We gaan niemand dwingen, maar de investering versterkt de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf", aldus Zevenbergen. Hij merkte dat sommige Qurius-medewerkers weinig binding voelden met het bedrijf en de bedrijfsresultaten. Of is er meer aan de hand? Vorig jaar heeft het bedrijf een miljoenenverlies geleden en enkele vestigingen in het buitenland gesloten. In augustus kondigde Zevenberg een nieuwe bezuinigingsronde aan. Hypotheek verhogen Zullen medewerkers in deze omstandigheden bereid zijn de hypotheek van hun huis te verhogen zodat ze geld vrijspelen om in hun werkgever te steken, zoals sommige managers hebben gedaan? Onduidelijk is overigens of de werknemers die in hun werkgever investeren ook de zeggenschap krijgen die bij een aandeelhouder hoort. Zodat ze kunnen meebeslissen over de bestemming van het kapitaal dat ze inleggen. Sprankelend inspireren Met 'En nu laat ik mijn baard staan' schreef Leen Zevenbergen een boek over "creatief ondernemen & sprankelend inspireren". "Het is essentieel dat een bedrijf stimuleert dat er sprankeling en ontroering heerst. Dat dat belangrijk gevonden wordt. Waarom? Omdat het ten eerste menselijk is, ten tweede leuk en ten derde beter is voor de resultaten van de organisatie. Het bedrijf is niet langer de kille omgeving waar we ons noodzakelijke geld verdienen, waar we 's ochtends geeuwend achter onze bureaus doorbrengen. Sprankelen en ontroeren, het levensbloed van elke organisatie. Zonder dat zijn het dode bedrijven. Waar niemand mee te maken wil hebben; medewerkers noch klanten", aldus Zevenbergen in 2006. In de praktijk van 2010 blijkt het kennelijk - ook voor een managementgoeroe - nog niet zo eenvoudig om werknemers zo te laten sprankelen en ontroeren dat ze zich echt betrokken voelen bij het bedrijf. Zal dat wel lukken als de CEO hen vraagt om geld mee te brengen? Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Leendert Zevenbergen van 'En nu laat ik mijn baard staan'ICT-dienstverlener Qurius gaat medewerkers vragen om te investeren in hun werkgever. Directeur van Qurius is Leen Zevenbergen, managementgoeroe en auteur van 'En nu laat ik mijn baard staan', het managementboek van 2007.

Zevenbergen vindt dit investeren door werknemers een manier om de betrokkenheid van het personeel bij het bedrijf te vergroten.

In zijn boek 'En nu laat ik mijn baard staan' legde Leen Zevenbergen nog uit dat hij het keurslijf van zich had afgeworpen en dat hij daarom was opgehouden met zichzelf te scheren.

Weer baardloos
Tegenwoordig is Zevenbergen CEO van de beursgenoteerde ICT-dienstverlener Qurius en gaat hij weer baardloos door het leven.
In maart heeft hij de managers van het bedrijf gevraagd om een aandeel in het bedrijf te nemen. "Ik heb mijn managers om hun persoonlijke verbintenis gevraagd aan mij en aan mijn team", zegt hij in het vakblad Computable.

Gemiddeld hebben de 23 managers uit eigen middelen elk zo'n 61.000 euro ingelegd.

Niemand dwingen
Nu zijn de medewerkers aan de beurt. "We gaan niemand dwingen, maar de investering versterkt de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf", aldus Zevenbergen. Hij merkte dat sommige Qurius-medewerkers weinig binding voelden met het bedrijf en de bedrijfsresultaten.

Of is er meer aan de hand? Vorig jaar heeft het bedrijf een miljoenenverlies geleden en enkele vestigingen in het buitenland gesloten. In augustus kondigde Zevenberg een nieuwe bezuinigingsronde aan.

Hypotheek verhogen
Zullen medewerkers in deze omstandigheden bereid zijn de hypotheek van hun huis te verhogen zodat ze geld vrijspelen om in hun werkgever te steken, zoals sommige managers hebben gedaan?

Onduidelijk is overigens of de werknemers die in hun werkgever investeren ook de zeggenschap krijgen die bij een aandeelhouder hoort. Zodat ze kunnen meebeslissen over de bestemming van het kapitaal dat ze inleggen.

Sprankelend inspireren
Met 'En nu laat ik mijn baard staan' schreef Leen Zevenbergen een boek over "creatief ondernemen & sprankelend inspireren".

"Het is essentieel dat een bedrijf stimuleert dat er sprankeling en ontroering heerst. Dat dat belangrijk gevonden wordt. Waarom? Omdat het ten eerste menselijk is, ten tweede leuk en ten derde beter is voor de resultaten van de organisatie. Het bedrijf is niet langer de kille omgeving waar we ons noodzakelijke geld verdienen, waar we 's ochtends geeuwend achter onze bureaus doorbrengen. Sprankelen en ontroeren, het levensbloed van elke organisatie. Zonder dat zijn het dode bedrijven. Waar niemand mee te maken wil hebben; medewerkers noch klanten", aldus Zevenbergen in 2006.

In de praktijk van 2010 blijkt het kennelijk - ook voor een managementgoeroe - nog niet zo eenvoudig om werknemers zo te laten sprankelen en ontroeren dat ze zich echt betrokken voelen bij het bedrijf. Zal dat wel lukken als de CEO hen vraagt om geld mee te brengen?

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?