De economische crisis zet organisaties, managers en medewerkers onder druk. Het gevolg is meer werkdruk, competentiestrijd en strengere regels. Die zorgen voor een onveilig gevoel onder medewerkers.
De crisis heeft een duidelijke invloed op de sfeer in bedrijven en organisaties. Het management verhardt, de angst ontslagen te worden neemt toe en dus houden werknemers hun mond bij klachten. Dit blijkt uit een enquête onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).
Verzakelijking bij het management
Van de ondervraagden is 72% het geheel of gedeeltelijk eens met de stelling dat de crisis invloed heeft op de sfeer. 75% signaleert een verzakelijking en verharding bij het management. Volgens de toelichting van een aantal vertrouwenspersonen neemt in veel gevallen de competentiestrijd en werkdruk toe en hanteren leidinggevenden vaak, zonder overleg, ineens strengere regels.
Dat de crisis het gevoel van onzekerheid onder werknemers versterkt, merkt 77% van de vertrouwenspersonen. Ook geeft 84% aan dat onder werknemers de angst voor ontslag door de crisis groeit.
Meer ongewenst gedrag
Voor de vertrouwenspersonen betekent de crisis dat ze extra oplettend moeten zijn. Bijna 70% van de geënquêteerden denkt namelijk dat de onzekere situatie het risico op ongewenst gedrag vergroot, terwijl 61% het idee heeft dat mensen vanwege baanbehoud liever hun mond houden en minder snel een klacht indienen.
LVV-voorzitter Anne de Ruiter vindt het een 'zorgelijke ontwikkeling' wanneer mensen eventuele klachten niet durven bespreken: ‘Problemen komen nog steeds voor, maar blijven broeien zonder dat ze aangepakt worden. Dat geeft niet alleen nog meer spanningen, maar kan ook resulteren in ziekte en uitval’.