Wie tussen de 2000 en 5000 euro bruto verdient, houdt volgend jaar netto meer inkomen over. Mensen met een bruto-inkomen tot 1.750 euro gaan in 2013 netto minder verdienen.
Het netto-bedrag van Nederlanders met een modaal en hoger salaris valt volgend jaar iets hoger uit. De hogere inkomens hebben dit jaar een voordeel, terwijl zij vorig jaar geld moesten inleveren. Dat concludeert HR-softwareleverancier Raet berekend aan de hand van de regels voor 2013.
Medewerkers met een bruto-inkomen tot 1.750 euro gaan er in 2013 maximaal 15 euro op achteruit. Deze groep bestaat voor een groot deel uit parttimers met een laag inkomen. De inkomens tussen de 2.000 en 5.000 euro gaan er het meeste op vooruit. Zij houden gemiddeld 30 euro per maand extra over. Hogere inkomens boven de 5.500 euro gaan er allemaal 6 euro op vooruit.
Meer salaris, maar niet meer koopkracht
Dat de meeste mensen netto meer gaan overhouden, betekent niet meteen dat ze in 2013 ook meer te besteden hebben. Want de extra inkomsten uit het salaris wegen in veel gevallen niet op tegen de stijging van de vaste lasten van veel huishoudens.
Kabinetsmaatregelen als de stijging van het BTW-tarief naar 21% en het verhoogde eigen risico voor de zorg van 220 euro naar 350 euro, zorgen ervoor dat de koopkracht in 2013 voor vel Nederlanders daalt.
Verschillen door eenvoudiger loonstrookje
De verschillen komen door de gefaseerde invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip. In 2012 is een deel ingevoerd van die wet al ingevoerd, terwijl pas in 2013 de bijbehorende compenserende maatregelen worden doorgevoerd.
Door de invoering van deze wet wordt de salarisstrook eenvoudiger. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de huidige loonstrook is dat medewerkers in 2013 niet langer een bijdrage hoeven te betalen aan de Zorgverzekeringswet (ZVW). Deze kosten komen volledig voor rekening van de werkgever waardoor medewerkers hier niet langer belasting over betalen.