Vanaf 1 mei 2016 wordt de VAR afgeschaft en vervangen door de Wet DBA. Vanaf dat moment toetst de Belastingdienst of er al dan niet sprake is van een dienstbetrekking, op basis van de overeenkomst die u met de opdrachtnemer afsluit. De criteria voor de (fictieve) dienstbetrekking zijn nu bekend gemaakt.
Met de VAR had u als opdrachtgever vooraf zekerheid dat er achteraf geen gedoe zou komen over sociale lasten. Dit kunt u nu alleen nog maar voorkomen door gebruik te maken van een standaard modelovereenkomst, waar u niet vanaf mag wijken.
Liever geen modelovereenkomst?
U bent niet verplicht om te werken met een modelovereenkomst, maar kunt als opdrachtgever ook een eigen maatwerkovereenkomst opstellen. Nadeel daarvan is dat, indien (achteraf) blijkt dat feitelijk sprake was van een (fictieve) dienstbetrekking, u als opdrachtgever alsnog wordt aangesproken voor de loonheffingen.
Daarom bestaat de mogelijkheid om uw overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst, zodat er toch al vooraf duidelijkheid kan komen of er al dan niet sprake is van een dienstbetrekking.
Handreiking met criteria
De Belastingdienst heeft nu een Handreiking DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) online gezet.
In deze handreiking staat het beoordelingskader dat de Belastingdienst gebruikt bij de beoordeling van de voorgelegde overeenkomsten. De beoordeling gebeurt in vier stappen. Deze stappen zijn gebaseerd op de hoofdlijnen in wet en jurisprudentie.
Criteria dienstverband DBA: |
1.Beoordeling aanwezigheid gezagsverhouding |
2.Boordeling persoonlijke verplichting tot het verrichten van arbeid |
3.Beoordeling verplichting tot betaling van loon |
4.Beoordeling aanwezigheid fictieve dienstbetrekking of bijzondere regeling |
Geen dienstverband bewijzen
Uit het beoordelingskader valt op te maken dat afwijken van de modelovereenkomsten veel werk oplevert. Voor alle criteria waarop de Belastingdienst een niet-modelovereenkomst toetst, zal de opdrachtgever bewijzen moeten aanvoeren. Wie dat wil, zal dus op tijd met de Belastingdienst in gesprek moeten gaan. Voor anderen is het misschien beter om (eerst) ervaring op te doen met de goedgekeurde modelovereenkomsten bij het verlenen van een opdracht.