Niet meer doormodderen met de wet die opdrachtgevers en zzp’ers het leven zuur maakt, maar afschaffen die Wet DBA. Ondernemers hebben er geen enkel vertrouwen meer in dat het goed komt met de opvolger van de VAR. Ze willen dat het nieuwe kabinet direct maatregelen neemt.
Dat wijst onderzoek uit onder 400 grote opdrachtgevers, dat gehouden is door The Future Group en Ondernemersorganisatie ONL.
Dan maar payroll
Driekwart van de bedrijven vindt dat de (model)overeenkomsten waar ze mee moeten werken geen enkele zekerheid geven over de arbeidsrelatie met de opdrachtnemer. Ruim 67% vindt de toetsingscriteria onwerkbaar. Velen van hen nemen hun toevlucht tot payrollconstructies en dwingen zelfstandige opdrachtnemers om op die manier werk voor hen te verrichten.
ONL-voorman Hans Biesheuvel heeft aan de formatietafel bepleit dat de Wet DBA definitief van tafel moet. Samen met The Future Group heeft ONL een voorstel gedaan dat beter zou passen bij de praktijk en het beoogde doel van de wet: schijnzelfstandigheid tegengaan.
Eenvoudige wetswijziging
Het voorstel is een relatief eenvoudige wetswijziging. De keuze van werkenden staat hierin centraal: iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en er voor kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen problemen met de Belastingdienst.
Bij schijnzelfstandigheid is dit anders. De Belastingdienst gaat gericht handhaven indien er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden door het afpakken van sociale zekerheden of onderbetaling. Duidelijke criteria zorgen ervoor dat de Belastingdienst gericht kan optreden. Tegelijkertijd hebben opdrachtgevers en zzp’ers die zich aan de regels houden niets te vrezen.
Niet inhoudingsplichtig
In de Wet op de Loonbelasting 1964 moet worden opgenomen wanneer opdrachtgevers niet inhoudingsplichtig zijn voor sociale premies en heffingen. De keuze van werkenden is hierbij leidend. Ook komt er een wettelijke bepaling waarmee schijnzelfstandigheid gericht wordt aangepakt.