Personeelstekort dreigt bij de overheid
Dringend arbeidsvoorwaarden maatregelen nodig.
Om het dreigende tekort aan personeel bij de overheid en in het onderwijs het hoofd te bieden zijn dringend maatregelen nodig. Dat vindt de Raad voor het
Overheidspersoneelsbeleid (ROP), in een advies van 10 juli aan de minister van
Binnenlandse Zaken. De ROP pleit voor een forse extra investering in scholing. Ook stelt de raad voor werkgevers in alle sectoren te verplichten bij te dragen in de kosten van kinderopvang. Ten slotte doet het kabinet er volgens de ROP verstandig aan de manier waarop wordt vastgesteld hoeveel ruimte werkgevers krijgen voor arbeidsvoorwaarden aan te passen zodat de concurrentiepositie van de collectieve sector wordt verbeterd.
Bij de overheid en in het onderwijs dreigen in de komende jaren zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin knelpunten te ontstaan op de arbeidsmarkt. De kwetsbaarheid schuilt vooral in de combinatie van (hoge) leeftijd en (hoog) opleidingsniveau. Bij de overheid en in het onderwijs werken relatief veel oudere medewerkers. Nu de babyboomgeneratie gaat uittreden, neemt de vraag naar nieuwe medewerkers in deze sectoren daarom sterk toe. Tegelijkertijd ontstaat op de arbeidsmarkt echter een tekort aan hoger opgeleide mensen.In de publieke sector werken twee tot drie keer zoveel hoger opgeleiden dan in de marktsector. Het vinden van nieuwe, geschikte medewerkers is daarom niet eenvoudig.
Medewerkers binden
Geadviseerd wordt om flink te investeren in scholing zodat de publieke sector het loopbaanperspectief van medewerkers kan verbeteren. Medewerkers hebben het langer naar hun zin bij een werkgever als zij afwisselend werk hebben, daarnaast worden zij breder inzetbaar. De sociale partners, die deel uit maken van de ROP, zijn bereid om bindende afspraken te maken over de besteding van extra middelen voor scholing. Bovendien moeten lonen en aanvullende arbeidsvoorwaarden beter in de pas gaan lopen met de marktsector. De rijksoverheid moet daarom op een andere manier bekijken hoeveel werknemers binnen de overheid en in het onderwijs er jaarlijks op vooruit zouden moeten gaan, aldus de ROP.