Twaalf uur werken per dag sneller mogelijk

Nieuwe Arbeidstijdenwet aangepast wegens concurrentie met buitenland.

Sociale wetgeving wordt in Nederland aangepast vanwege de grotere internationale concurrentie. Zo wordt het eenvoudiger om werknemers twaalf uur per dag te laten werken. Ook het laten uitvoeren van nachtarbeid wordt simpeler. Dat staat in het voorstel voor de nieuwe Arbeidstijdenwet, waarin ook de aparte regels verdwijnen voor overwerk.

De nieuwe wet moet vooral verlichting brengen voor industriële bedrijven die vaak met ploegendiensten werken. In de nieuwe Arbeidstijdenwet staan nog maar vier regels over de maximum arbeidstijd; de huidige wet kent er nog twaalf. Werkgevers en werknemers moeten afspraken maken om de arbeidstijd per dag en per week zelf nader in te vullen. Ook biedt de nieuwe wet werkgevers en werknemers de vrijheid zelf afspraken te maken over de praktische details van pauzes, zoals aantal en tijdstip(pen).

Twaalf uur mogelijk
Zo schrijft de nieuwe Arbeidstijdenwet een maximum arbeidstijd voor van 12 uur per dienst en 60 uur per week. Wanneer er geen overwerk wordt verricht, geldt nu dat per dienst maximaal 10 uur mag worden gewerkt. In een periode van 4 weken mag een werknemer onder de nieuwe wet gemiddeld maximaal 55 uur per week werken en per 16 weken gemiddeld 48 uur, in de huidige situatie is dat 45 uur per 13 weken.

Verder komt er meer ruimte bij nachtarbeid, maar een nachtdienst mag niet langer zijn dan 10 uur. Voor werknemers die regelmatig nachtdiensten draaien, mag de werkweek over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur bedragen. Na één of meer nachtdiensten geldt een langere rusttijd. Ook het aantal nachtdiensten blijft beperkt: per 16 weken maximaal 36 diensten. Bij CAO of na een afspraak van de werkgever met de ondernemingsraad mag dit aantal worden verhoogd tot 140 nachtdiensten per jaar.

Overlegregeling verdwijnt
Zo'n dubbele norm, waarbij de ruimere norm alleen mag worden toegepast na een collectieve afspraak (in een CAO of tussen werkgever en medezeggenschapsorgaan), is er in de nieuwe wet alleen nog voor het aantal nachtdiensten. Op andere punten kent de nieuwe wet, anders dan nu, nog maar één norm. Dit betekent dat het systeem van standaard- en overlegregeling, dat kenmerkend is voor de huidige Arbeidstijdenwet, zal verdwijnen.

De wet gaat eerst nog naar de raad van state voor advies. Dan volgt nog behandeling in het parlement, waarna de wet van kracht wordt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?