Twee miljoen arbeidsmigranten, maar werkgevers laten kansen liggen

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt jaarlijks plaats aan bijna 1 miljoen geregistreerde arbeidsmigranten. Maar dat aantal kan wel eens dubbel zo hoog zijn, als niet geregistreerde en illegale arbeidskrachten worden meegeteld. Arbeidsmigranten zijn doorgaans zeer mobiel, werken bij meerdere werkgevers voor kortere periodes en verblijven vaak tijdelijk in Nederland. De schimmigheid die soms heerst rondom arbeidsmigratie, kan een kans bieden aan bemiddelaars en werkgevers om beter in te spelen op deze onderbenutte groep arbeidskrachten.

De groei van zowel arbeidsmigranten als kenniswerkers in Nederland zet jaarlijks door. Ten opzichte van ongeveer 400.000 buitenlandse kenniswerkers is de groep arbeidsmigranten tot wel vijf keer zo groot. Dat blijkt uit een analyse van Jobfeed en Intelligence Group op ruim 15 miljoen unieke online geplaatste vacatures in Nederland van de afgelopen 5 jaar, gepubliceerd door Werf&.

Ondoorzichtige vacaturemarkt voor arbeidsmigranten
Ondanks de omvang en dynamiek binnen de groep van arbeidsmigranten, weerspiegelt de online vacaturemarkt dit nauwelijks. Slechts 29% van de niet-Nederlandstalige vacatures is gericht op arbeidsmigranten, terwijl 71% zich richt op hoogopgeleide kenniswerkers.

Dit staat in schril contrast met het feit dat arbeidsmigranten een veel groter aandeel vormen in de internationale arbeidsmarktbewegingen in Nederland. De huidige situatie biedt dan ook een enorme kans voor bemiddelaars en werkgevers om in te spelen op deze onderbenutte groep arbeidskrachten.

Transparantie zorgt voor betere positie van arbeidsmigrant
Uit het onderzoek blijkt dat niet-Nederlandssprekende arbeidsmigranten sterk afhankelijk zijn van bemiddelaars, netwerken, en sociale media zoals WhatsApp en Telegram. Dit gebrek aan transparantie is vooral merkbaar in sectoren zoals beveiliging, overheid, zorg en nutsvoorzieningen, waar het aantal niet-Nederlandstalige vacatures begrijpelijk laag is.

Verrassend is echter de lage vertegenwoordiging in sectoren als schoonmaak, uitzenden, recreatie, bouw, agrarisch en logistiek, waar juist veel arbeidsmigranten actief zijn. Een transparante arbeidsmarkt voor niet-Nederlandstalige arbeidsmigranten zou deze groep enorm empoweren.

Beleid maken voor arbeidsmigratie
Het gebrek aan transparantie treft niet alleen de migranten zelf, maar ook beleidsmakers, de politiek, het bedrijfsleven en organisaties als het CBS, UWV en TNO. Door een arbeidsmarkt te creëren die speciaal gericht is op deze doelgroep, bijvoorbeeld als onderdeel van werk.nl, kan er veel meer inzicht en grip verkregen worden op deze belangrijke sector van de arbeidsmarkt.

Het is dan ook hoog tijd dat werkgevers en bemiddelaars deze kans aangrijpen en bijdragen aan een meer inclusieve en transparante arbeidsmarkt voor alle werkenden in Nederland, stellen de onderzoekers van Intelligence Group.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?