Vakbond wijst werkgevers op regels voor vorstverlet
FNV Bouw & Infra: niet doorwerken bij vorst.
Vakbond
FNV Bouw & Infra herinnert werkgevers er aan dat de bouw niet kan doorwerken bij matige vorst. De afgelopen twee winters waren naar verhouding zo warm, dat de regels voor 'vorstverlet' in het vergeetboek zijn geraakt. Als de gevoelstemperatuur beneden de -6 graden zakt hoeven werknemers in de buitenlucht niet te beginnen met het werk en mogen al om half 11 naar huis. Die regels gaan niet op als de werkgever vervangend werk aanbiedt.
De vakbond heeft speciaal voor het vorstverlet een telefonische helpdesk geopend voor vragen. Werknemers horen daar dat ze om half 11 naar huis mogen als een tweede meting opnieuw op of beneden -6 graden ligt. Bepalend is de meting op het weerstation in de directe omgeving van de bouwplaats; vorst en windkracht vormen samen de 'gevoelstemperatuur'.
Verder moet ook de bouwplaats behoorlijk begaanbaar zijn. Als het glad is door sneeuw of bevriezing, hoeft ook niemand aan het werk. De werkgever moet ook voor speciale ‘doorwerkkleding’ zorgen.
In de bouwsector is afgesproken dat werkgevers zoveel mogelijk zorgen voor 'doorwerkmaatregelen'. Bijvoorbeeld met kleding, maar ook door afscherming van het werk en bijverwarming.
Altijd salaris
Het salaris moet volledig worden doorbetaald. Ook mag niemand mag vanwege vorst worden ontslagen. Volgens de bond valt vorst onder het ondernemersrisico. Daarom hebben de werknemers recht op doorbetaling van het loon, ook als de weersomstandigheden het werken onmogelijk maken.
Als de werkgever in gebreke blijft met loonbetaling, springt het
Garantiefonds van de bonden in. Het fonds slaat de betrokken werkgever alsnog aan voor het geld dat hij verzuimd heeft aan zijn werknemers uit te betalen, plus de administratiekosten.