Waarom kan de NVP haar eigen sollicitatiecode niet uitleggen?

Onlangs heeft de NVP, de Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling, de nieuwe NVP Sollicitatiecode gepresenteerd. Meer dan de vorige versie houdt de nieuwe code rekening met het tijdperk waarin sollicitaties via e-mail en internet verlopen. Toch blijven er vragen. In het internettijdperk is een praktijk gegroeid dat veel recruiters en P&O-ers sollicitanten 'googlen'. Vaak gebeurt dit al voordat een kandidaat voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Mag je kandidaten googlen? Maar mag deze praktijk van de NVP? Geef de nieuwe code hier duidelijkheid over? Bij de uitgangspunten meldt de NVP dat sollicitant en werkgevers zich ervan bewust zijn dat "informatie van open bronnen, zoals internet niet altijd betrouwbaar is". Het antwoord op de vraag of googlen mag, moet te vinden zijn in artikel 5.1 van de sollicitatiecode onder het kopje 'Nader onderzoek'. Lees even mee: "Indien de arbeidsorganisatie inlichtingen over de sollicitant wil inwinnen bij derden en/of andere bronnen, vraagt zij hiertoe vooraf diens toestemming, tenzij zulks niet vereist is op grond van een wettelijk of algemeen verbindend voorschrift." Kortom een sollicitatie via internet checken mag. Want er is in Nederland geen wet die dit verbiedt. Zo simpel blijkt het niet te zijn, als we verder lezen in artikel 5.1: "De te verkrijgen informatie moet direct verband houden met de te vervullen vacature en mag geen onevenredige inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant." Maar wat is een onevenredige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant? Bedoelt de NVP hiermee het bekijken van een Hyves-profiel dat informatie bevat over de vrienden van de sollicitant en zijn activiteiten in de vrije tijd? Weet de NVP het zelf wel? Gelukkig biedt de NVP-site de mogelijkheid om vragen te stellen over de sollicitatiecode. Een week geleden heb ik de NVP een mailtje gestuurd met twee eenvoudige vragen naar aanleiding van artikel 5.1: is de huidige praktijk van het googlen van kandidaten toegestaan? mag de openbare informatie die gevonden is op netwerksites als Hyves worden gebruikt in de selectie? Ruim een week later heb ik nog steeds geen antwoord van de NVP. Dat leidt tot nieuwe vragen. Waarom kan of wil de NVP haar eigen sollicitatiecode niet uitleggen? En wat is de waarde van een sollicitatiecode als die onduidelijk is en vragen om nadere toelichting niet worden beantwoord? Update van 21 oktober 2009: Inmiddels heeft de NVP gereageerd op de vragen. Lees hierover meer in Kandidaten googlen mag van de NVP-sollicitatiecode. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Nieuwe NVP SollicitatiecodeOnlangs heeft de NVP, de Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling, de nieuwe NVP Sollicitatiecode gepresenteerd.
Meer dan de vorige versie houdt de nieuwe code rekening met het tijdperk waarin sollicitaties via e-mail en internet verlopen.

Toch blijven er vragen.

In het internettijdperk is een praktijk gegroeid dat veel recruiters en P&O-ers sollicitanten 'googlen'. Vaak gebeurt dit al voordat een kandidaat voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Mag je kandidaten googlen?
Maar mag deze praktijk van de NVP? Geef de nieuwe code hier duidelijkheid over?

Bij de uitgangspunten meldt de NVP dat sollicitant en werkgevers zich ervan bewust zijn dat "informatie van open bronnen, zoals internet niet altijd betrouwbaar is".

Het antwoord op de vraag of googlen mag, moet te vinden zijn in artikel 5.1 van de sollicitatiecode onder het kopje 'Nader onderzoek'. Lees even mee:

"Indien de arbeidsorganisatie inlichtingen over de sollicitant wil inwinnen bij derden en/of andere bronnen, vraagt zij hiertoe vooraf diens toestemming, tenzij zulks niet vereist is op grond van een wettelijk of algemeen verbindend voorschrift."

Kortom een sollicitatie via internet checken mag. Want er is in Nederland geen wet die dit verbiedt.

Zo simpel blijkt het niet te zijn, als we verder lezen in artikel 5.1:

"De te verkrijgen informatie moet direct verband houden met de te vervullen vacature en mag geen onevenredige inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant."

Maar wat is een onevenredige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de sollicitant? Bedoelt de NVP hiermee het bekijken van een Hyves-profiel dat informatie bevat over de vrienden van de sollicitant en zijn activiteiten in de vrije tijd?

Weet de NVP het zelf wel?
Gelukkig biedt de NVP-site de mogelijkheid om vragen te stellen over de sollicitatiecode. Een week geleden heb ik de NVP een mailtje gestuurd met twee eenvoudige vragen naar aanleiding van artikel 5.1:


  • is de huidige praktijk van het googlen van kandidaten toegestaan?

  • mag de openbare informatie die gevonden is op netwerksites als Hyves worden gebruikt in de selectie?


Ruim een week later heb ik nog steeds geen antwoord van de NVP. Dat leidt tot nieuwe vragen. Waarom kan of wil de NVP haar eigen sollicitatiecode niet uitleggen? En wat is de waarde van een sollicitatiecode als die onduidelijk is en vragen om nadere toelichting niet worden beantwoord?

Update van 21 oktober 2009:
Inmiddels heeft de NVP gereageerd op de vragen. Lees hierover meer in Kandidaten googlen mag van de NVP-sollicitatiecode.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?