Weeralarm voor bouwplaatsen

Nu de winter géén rekening houdt met de opwarming van de aarde, komt het aloude vorstverlet voor bouwvakkers weer in zicht. Bij temperaturen van -6 hoeven bouwvakkers volgens de CAO niet buiten te werken. Dat wil zeggen bij een gevoelstemperatuur van -6. En deze temperatuur kan ook worden bereikt als het volgens de thermometer niet vriest. FNV Bouw heeft via een persbericht al een 'weeralarm' laten uitgaan voor bouwvakkers. "Met temperaturen 's nachts tot min 9 en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan. Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken", waarschuwt de vakbond haar achterban voorafgaand aan de eerste werkweek van 2010. Gevoelstemperatuur Volgens de CAO hoeven bouwvakkers niet buiten te werken bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager. Als de werkgever geen vervangend werk heeft, mogen de werknemers om 10.30 uur naar de kachel thuis. De werkgever is verplicht zo'n werkdag door te betalen. Gevoelstemperatuur betekent overigens niet meer dan dat de temperatuur in de wind een stuk kouder kan aanvoelen dan uit de wind. Via ingewikkelde berekeningen van de windsnelheid in combinatie met de temperatuur van de thermometer, kan de gevoelstemperatuur worden vastgesteld. Voor bouwvakkers gelden de berekeningen van het dichtstbijzijnde weerstation. FNV Bouw heeft een heel team medewerkers klaar zitten om bouw-werknemers met vragen op te vangen. En via een SMS-je kunnen bouwvakkers eenvoudig de gevoelstemperatuur opvragen. ZZP-ers? Niet alleen de precieze gevoelstemperatuur en het vervangende werk kan voor verhitte discussies zorgen op de bouwplaats. Hoe zal het gaan met het groeiend leger ZZP-ers in de bouw? Een bedrijf dat hen inhuurt is overigens gewoon verantwoordelijk voor hun arbeidsomstandigheden. Maar ZZP-ers zullen eerder geneigd zijn om door te werken, omdat zij niet krijgen doorbetaald en ze de vrieskou meteen in de portemonnee voelen. Zullen zij hun collega's met een dienstverband uit eigen belang overhalen om gewoon door te werken? Weer of geen weer? Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Weeralarm voor bouwplaatsen?Nu de winter géén rekening houdt met de opwarming van de aarde, komt het aloude vorstverlet voor bouwvakkers weer in zicht.

Bij temperaturen van -6 hoeven bouwvakkers volgens de CAO niet buiten te werken. Dat wil zeggen bij een gevoelstemperatuur van -6. En deze temperatuur kan ook worden bereikt als het volgens de thermometer niet vriest.

FNV Bouw heeft via een persbericht al een 'weeralarm' laten uitgaan voor bouwvakkers. "Met temperaturen 's nachts tot min 9 en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan. Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken", waarschuwt de vakbond haar achterban voorafgaand aan de eerste werkweek van 2010.

Gevoelstemperatuur
Volgens de CAO hoeven bouwvakkers niet buiten te werken bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager. Als de werkgever geen vervangend werk heeft, mogen de werknemers om 10.30 uur naar de kachel thuis. De werkgever is verplicht zo'n werkdag door te betalen.

Gevoelstemperatuur betekent overigens niet meer dan dat de temperatuur in de wind een stuk kouder kan aanvoelen dan uit de wind. Via ingewikkelde berekeningen van de windsnelheid in combinatie met de temperatuur van de thermometer, kan de gevoelstemperatuur worden vastgesteld.
Voor bouwvakkers gelden de berekeningen van het dichtstbijzijnde weerstation. FNV Bouw heeft een heel team medewerkers klaar zitten om bouw-werknemers met vragen op te vangen. En via een SMS-je kunnen bouwvakkers eenvoudig de gevoelstemperatuur opvragen.

ZZP-ers?
Niet alleen de precieze gevoelstemperatuur en het vervangende werk kan voor verhitte discussies zorgen op de bouwplaats.

Hoe zal het gaan met het groeiend leger ZZP-ers in de bouw? Een bedrijf dat hen inhuurt is overigens gewoon verantwoordelijk voor hun arbeidsomstandigheden.
Maar ZZP-ers zullen eerder geneigd zijn om door te werken, omdat zij niet krijgen doorbetaald en ze de vrieskou meteen in de portemonnee voelen. Zullen zij hun collega's met een dienstverband uit eigen belang overhalen om gewoon door te werken? Weer of geen weer?

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?