Er moet nog heel wat aan de werkkostenregeling verbeterd en vereenvoudigd worden om de administratieve lasten voor bedrijven omlaag te brengen, vinden de werkgeversorganisaties. Zij roepen staatssecretaris Weekers op om de nieuwe regeling vooral goed uit te werken.
Staatssecretaris Weekers (Financiën) stelde afgelopen vrijdag verplichte deelname aan de werkkostenregeling (WKR) een jaar uit tot 1 januari 2015. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW reageren instemmend en willen dat de komende maanden wordt gewerkt aan een daadwerkelijke vereenvoudiging van de regeling.
Niet minder werk
De bedoeling van de WKR was dat het eenvoudiger moest worden om verstrekkingen en vergoedingen te doen aan werknemers. Maar in de praktijk blijkt dat de nieuwe regeling de beoogde administratieve lastenverlichting nauwelijks kan waarmaken, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW vast.
De meeste werkgevers (ongeveer 80 procent) hebben de WKR dan ook nog niet ingevoerd. Daarom zijn de werkgeversorganisaties blij dat de verplichte invoering van de nieuwe werkkostenregeling een jaar is opgeschoven.
Oplossingen zoeken
MKB-Nederland en VNO-NCW willen met de staatssecretaris van financiën in gesprek om oplossingen te zoeken. Voor werkgevers blijft het belangrijk dat de WKR bijdraagt aan een afname van de administratieve lasten en werkgevers niet opzadelt met een stijging van hun loonkosten, aldus de ondernemersorganisaties.
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het goed dat Weekers aandacht heeft voor de aanpassing van het loonbegrip. Het is namelijk van belang dat kosten, die noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering, niet worden aangemerkt als loon. Ook als er mogelijk sprake is van een privévoordeel voor de werknemer.