Veel werkgevers nemen de melding dat een werknemer ‘weer een dagje ziek’ is niet serieus. Slechts één op de vijf werkgevers meldt het verzuim al op de eerste dag. Dat is niet zo slim, want frequent verzuim kan een voorbode zijn voor langdurig ziekteverzuim.
Uit recent onderzoek van 365/ArboNed onder ruim 300 werkgevers, blijkt dat de meeste organisaties in Nederland geen melding doen op de eerste werkdag dat een werknemer zich ziek meldt. Veel werkgevers lijken het ‘dagje ziek zijn’ van de werknemer daarmee gewoonweg niet serieus te nemen.
Niet ziekmelden voor één dag
Van de ondervraagde werkgevers meldt maar één op de vijf het verzuim op de eerste dag. Zeker als bij de ziekmelding meteen al bekend is dat het verzuim kortdurig is, wordt de melding als een onnodige handeling gezien.
Maar door kortdurend verzuim niet te melden, mist de werkgever juist een belangrijk signaal. ‘Het probleem van kortdurend verzuim zit namelijk in de herhaling, aldus bedrijfsarts dr. Rob Hoedeman. ‘De frequentie van verzuim toont een patroon dat zich over de jaren herhaalt en in ongeveer 50% van de gevallen binnen vier jaar leidt tot langdurig verzuim. Registratie is noodzakelijk om langdurige uitval te voorkomen, en daarmee de kosten van verzuim te beperken’.
Voorbode voor langdurig verzuim
Frequent verzuim is echter een sterke voorbode van langdurig verzuim. Van de werknemers die frequent verzuimen, gaat ongeveer de helft het jaar daarop langdurig verzuimen. Tevens is het een voorspeller van herhalend frequent verzuim: 61% heeft namelijk volgens de statistieken van 365/ArboNed daarna opnieuw een jaar met frequent verzuim.
‘Is een werknemer vaker dan drie keer per jaar ziek, dan kan dat een signaal zijn van onderliggende psychische klachten of dreigend langdurig verzuim. Ons advies is dan – zelfs al is hij maar een dagje ziek - contact met de werknemer op te nemen om te kijken of er niet meer aan de hand is. Heeft het verzuim steeds een vergelijkbare oorzaak, dan loont het om al in een zeer vroeg stadium de oorzaak van het verzuim te bespreken en te bepalen hoe frequent of langdurig verzuim voorkomen kan worden’, aldus dr. Hoedeman.