Organisaties die fouten maken bij de inzet van zzp’ers, moeten er rekening mee houden dat de Belastingdienst toch boetes uitdeelt. De boetes blijven niet beperkt tot bedrijven die echt kwaadwillend zijn. Ook organisaties die een zzp-contract laten beoordelen door de Belastingdienst, lopen dat risico. Daar waarschuwen belastingadviseurs voor.
Bij de Belastingdienst circuleren memo’s met richtlijnen om op te treden als bedrijven aanwijzingen van belastingambtenaren welbewust niet opvolgen. Dat kan gebeuren als een zzp-contract ter beoordeling aan de dienst wordt voorgelegd, waar de Belastingdienst opmerkingen over heeft. Als de organisatie die bewuste overeenkomst niet aanpast, kunnen boetes worden uitgedeeld.
Dat is opmerkelijk, omdat de politieke baas van de dienst (Staatssecretaris Wiebes) de kamer heeft toegezegd dat de handhaving van de Wet DBA wordt opgeschort tot 1 juli 2018. Uitzondering daarop zijn bedrijven die ‘evident kwaadwillend’ zijn.
Dat meldt het financieele dagblad (FD), dat de hand wist te legen op de memo’s, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Overeenkomsten voorleggen
Volgens de Wet DBA moeten organisaties die zelfstandigen inhuren voor opdrachten, gebruik maken van modelovereenkomsten die op de site van de Belastingdienst zijn gepubliceerd. Wie daar niet mee uit de voeten kan, heeft de mogelijkheid om een eigen overeenkomst te maken en die voor te leggen aan de Belastingdienst.
De invoering van de wet verliep echter zo rommelig, dat de politiek besloot de handhaving ervan uit te stellen. Velen verlangen terug naar de oude VAR-verklaring, maar deze is juist afgeschaft omdat te veel opdrachtnemers aan het werk waren terwijl zij eigenlijk werknemer zouden zijn. Daardoor liep de staat premies mis en kregen kwetsbare werkenden ten onrechte geen beschermde rechtspositie.
Belastingadviseurs waarschuwen
Goedwillende bedrijven vinden de beschikbare modelovereenkomsten soms onwerkbaar. Maar als ze wijzigingen voorleggen aan de Belastingdienst, zoals dat moet van de wet, ervaren ze dat de dienst onnodig moeilijk doet. Wanneer ze voorlopig doorwerken met de eigen versie van de overeenkomst, lopen ze toch de kans op boetes en naheffingen, terwijl ze dus niet 'evident kwaadwillend' zijn.
Volgens het FD adviseren diverse belastingadviseurs nu om geen overeenkomsten meer voor te leggen aan de fiscus, om zo ‘geen slapende honden wakker te maken’. Zij zullen daarbij ook in het achterhoofd houden dat het aanstaande nieuwe kabinet mogelijk met aanpassing (of misschien wel afschaffing) van de Wet DBA zal komen.