Vroeger waren jongeren tot 35 jaar nog de meest vitale werknemers van Nederland, maar de laatste tijd blijken steeds meer jonge werknemers uit te vallen met een burn-out. Opvallend is dat de afnemende geestelijke gezondheid níet aan het werk te wijten is.
Jongeren waren ooit de vitaalste medewerkers, maar daar is 10 jaar geleden een omslag in gekomen. Nu zijn collega`s van 35-44 jaar vitaler dan de jongere generatie. Een trendstudie van onderzoeksbureau SKB over een omvangrijke database met werknemersenquêtes vanaf 1995, laat zien dat de oorzaken van het hogere burn-outrisico vooral buiten het werk gezocht moeten worden.
Psychische klachten en burn-out
SKB meet de mate van psychische vermoeidheid in werkbelevingsonderzoeken die het bureau sinds 1995 bij duizenden organisaties verzorgt. De geanonimiseerde antwoorden van 1,2 miljoen respondenten zijn opgenomen in een landelijke databank. SKB gebruikt die om onderzochte bedrijven te benchmarken met sectorgenoten. Trendonderzoek op deze databank naar psychische vermoeidheid laat zien dat tussen 2000 en 2005 een omslag heeft plaatsgevonden. De jongeren zijn niet meer de vitaalste werknemers.
Psychisch vermoeidheid in beoepsbevolking (bron: SKB)
Het percentage psychische vermoeide werknemers van 35 jaar en ouder is in de periode 2000 - 2010 met 4 tot 5 % gedaald; dat van de jongste leeftijdsgroep is (vrijwel) gelijk gebleven. In de jaren voor de eeuwwisseling heeft de jongste leeftijdsgroep het laagste percentage psychische vermoeide werknemers. Tien jaar later is dat omgedraaid. Nu bevat de jongste leeftijdsgroep procentueel meer psychisch vermoeide werknemers dan de leeftijdsgroep daarboven.
Oorzaak ligt buiten het werk
Dat je van werken moe wordt is op zich niet erg. Als je tussendoor maar voldoende kunt uitrusten. Wie echter jaren onder stress werkt en tussendoor onvoldoende herstelt, raakt psychisch vermoeid. Psychisch vermoeide mensen zijn bijvoorbeeld minder creatief in hun werk, zijn vaker betrokken bij ongelukken, zijn vatbaarder voor infectieziekten, krijgen vaker hart- en vaatziekten en hebben een grotere kans op burn-out.
SKB onderzocht of er factoren in het werk zijn aan te wijzen die het hogere percentage psychisch vermoeide werknemers bij de jongste leeftijdsgroep zouden kunnen verklaren. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Want jongere werknemers ervaren de eisen die het werk aan hen stelt doorgaans als minder zwaar dan hun oudere collega`s. De hulp- en energiebronnen in het werk die er voor deze leeftijdsgroep toe doen, scoren ook gunstiger. Daarom moeten de oorzaken waarom meer jongere medewerkers psychisch vermoeid zijn dan hun 10 jaar oudere collega`s, buiten het werk gezocht worden, concludeert SKB.