Startende ondernemers die vroeg of laat personeel in dienst moeten nemen, kunnen dat moment het beste zo veel mogelijk uitstellen. Want klein beginnen geeft minder risico’s en meer flexibiliteit.
Klein beginnen is belangrijker in de dienstensector dan voor de industriële sectoren. Dat komt waarschijnlijk doordat schaalvoordelen minder belangrijk zijn in de dienstensector, terwijl de concurrentie daar groter is. Dat zijn uitkomsten van gezamenlijk onderzoek door Panteia/EIM en de universiteiten van Cranfield en Huelva.
Klein beginnen beperkt risico
Ondernemers mét personeel die oorspronkelijk alleen begonnen, hebben hogere inkomsten en overlevingskansen dan ondernemers met personeel die direct bij het oprichten van het bedrijf al personeel in dienst namen.
Door klein te beginnen kan de ondernemer eerst een tijdje aanzien of er voldoende marktvraag is voor het nieuwe product, alvorens zwaarder in het bedrijf te investeren. Op deze manier beperkt de ondernemer het risico. Ook is de ondernemer die klein begint flexibeler om op basis van feedback uit de markt het businessmodel tussentijds aan te passen.
Ervaring helpt
Ervaring met ondernemerschap die is opgedaan in andere bedrijven, draagt positief bij aan de prestaties van ondernemers die personeel in dienst hebben. Het gaat hierbij vooral om werkgeverservaring en in mindere mate om ervaring als zzp’er.