Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren en naheffingen loonbelasting opleggen bij schijnzelfstandigheid. Dat geeft onrust bij opdrachtgevers en zzp’ers, hoewel die niet overal even groot is, omdat de aantallen zzp'ers per sector sterk verschillen. Maar toch doen HR-adviseurs in alle sectoren er goed aan om na te denken over de afhankelijkheid van zzp’ers voor het werk. Het ligt voor de hand om zzp’ers te vragen om (weer) in dienst te komen, maar daar zijn zelfstandigen niet altijd voor te porren. Wat daarbij opvalt is dat zelfstandige HR-adviseurs al helemaal geen zin hebben om in loondienst te gaan.
Dat valt op te maken uit data van Intelligence Group, gepubliceerd door Zipconomy.
Geen zzp’ers meer in kernfuncties
In sommige sectoren, zoals kinderopvang en de zorg, werken veel zzp’ers in kernfuncties. Zij doen feitelijk hetzelfde werk als werknemers en zijn dusdanig ingebed in de organisatie dat zij feitelijk volgens wettelijke normen werknemer zijn. Nu de Belastingdienst weer gaat handhaven op de Wet DBA, doen werkgevers pogingen om zzp’ers in dienst te nemen. Maar dat lukt nog niet zo makkelijk.
Mede daardoor blijft de vraag naar zzp'ers groot, want zzp'ers willen zelf vaak absoluut niet terug in loondienst. De meest recente cijfers laten zien dat slechts 11% van de zzp’ers een vaste baan overweegt, en dit percentage ligt in specifieke functies zelfs nog lager.
HR zoekt naar nieuwe manieren
In sectoren zoals de zorg, is deze terughoudendheid van zzp'ers om terug te keren naar loondienst, een hele uitdaging. De vraag naar personeel blijft er hoog, maar het percentage zzp’ers dat bereid is om terug in loondienst te gaan, blijft steken op slechts 10%. Het afstemmen van flexibele inzet op vaste inzet is hier cruciaal om de werkdruk beheersbaar te houden, zeker bij krapte in roosters rond vakanties en griepseizoenen.
Het lijkt erop dat HR in sectoren met een grote zzp-bezetting echt op zoek moet naar nieuwe manieren om werk voor zelfstandigen zo in te richten dat het voldoet aan de regelgeving, zonder dat dit hen direct in loondienst dwingt.
Werken in projecten
In andere sectoren, zoals de bouw, media en transport, wordt gewerkt met pragmatische modellen waarbij zzp'ers voor specifieke projecten worden ingezet. Dit maakt zzp-inhuur vaak eenvoudiger in te passen binnen de wet. Ook binnen HR, finance en ICT zien we steeds vaker projectmatige inhuur, wat zelfstandigheid van zzp'ers binnen de regels mogelijk maakt.
HR-afdelingen moeten daarom alert blijven op sectorale verschillen en bewust omgaan met de vraag: is zzp-inhuur passend voor de taak? Voor HR betekent dit dus een uitdaging om juridische afwegingen te maken zonder in te leveren op flexibiliteit en personeelscapaciteit. Dat zorgt voor drukte bij HR-afdelingen, die in sommige sectoren ook versterking zoeken. Ze hoeven er echter niet op te rekenen dat zelfstandige HR-professionals daarvoor in loondienst willen komen. Want juiste die zelfstandige HR-adviseur bungelt onderaan de lijst van zzp’ers die zo’n stap overwegen: slechts 5 procent van de HR-zzp’ers overweegt om weer (terug) in loondienst te gaan.