ZZP: Alternatieven voor inhuur en flexibiliteit

Liever geen zzp'ers meer vanwege de controle door de Belastingdienst? Hier ziet u enkele alternatieven die u als opdrachtgever kunt overwegen om toch externe expertise te benutten en flexibiliteit te behouden.

Met de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025, is het belangrijk om als organisatie ook andere mogelijkheden te overwegen om flexibiliteit te behouden bij het inhuren van externe krachten. Overigens zal 2025 een overgangsjaar vormen, waarbij de Belastingdienst niet direct met boetes zal zwaaien. Ook is de kans op controle niet erg groot, maar de handhaving gaat dus wel degelijk van start.

Hieronder worden enkele alternatieven voor zzp'ers toegelicht, die u als opdrachtgever kunt overwegen om toch de voordelen van flexibiliteit en externe expertise te behouden. Door deze alternatieven te overwegen en toe te passen in uw flexibele schil, kunt u als organisatie flexibiliteit behouden en optimaal gebruik blijven maken van externe expertise, zonder een groter risico te lopen op naheffingen of boetes wegens schijnzelfstandigheid.

1. Detacheringsconstructies Bij een detacheringsconstructie wordt de zzp'er in dienst genomen door een detacheringsbureau, dat de professional op projectbasis beschikbaar stelt aan uw organisatie. Hierdoor neemt het detacheringsbureau de werkgeversrisico's op zich, terwijl u als opdrachtgever profiteert van de flexibiliteit van externe expertise.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.