Werkgevers kijken bij het werven van hoogopgeleide werknemers vooral of de kandidaat aan harde functie-eisen voldoet, terwijl de kandidaat de werkgever beoordeelt op zachtere componenten. Zeven tips voor werkgevers en werknemers om een mismatch te voorkomen.
In de praktijk blijken de werkgever en de nieuwe werknemer vaak niet elkaars verwachtingen te voldoen, blijkt uit een analyse van Yacht.
Volgens Dick Koopman, directeur bij Yacht beseffen werkgevers te weinig is dat veel werknemers gewoon een prettige en leuke werksfeer willen, waar ze zich veilig voelen.
Maar werkgevers stellen de werkelijkheid vaak te mooi voor en daarmee schetsen zij ‘een niet-realistisch beeld’. Volgens Koopmans is dat ‘zonde van de moeite, zonde van het geld en leidt het binnen de organisatie tot stagnatie bij het realiseren van de doelstellingen’.
Stel werkelijkheid niet te rooskleurig voor
Drie van de tien werkgevers blijken al lange tijd moeilijkheden te ondervinden om de goede mensen te vinden voor hun vacatures. En wanneer vacatures eenmaal ingevuld zijn, vertrekken zes van de tien medewerkers binnen twee jaar en 15% zelfs al binnen een jaar.
Doordat mensen met de juiste expertise vertrekken, en het lastig is ze op een goede manier te vervangen, komen organisaties in de problemen. Niet alleen omdat ze zo hun doelen niet kunnen halen, maar ook omdat ze te veel geld moeten uitgeven aan werving en selectie.
Daarom zouden zowel werkgevers als sollicitanten er beter aan doen om de werkelijkheid niet rooskleuriger voor te stellen dan deze is, om een voortijdig vertrek van nieuwe medewerkers te voorkomen, waarschuwt Yacht.
Werkgevers stellen eisen, werknemers willen sfeer
Volgens werkgevers zijn de redenen voor de moeizame werving van hoogopgeleide medewerkers dat er te weinig mensen reageren op vacatures, of dat er mensen reageren die niet passen bij het profiel. Werkgevers wijten het lage aantal reacties aan het feit dat er gewoonweg onvoldoende mensen zijn die voldoen aan het gevraagde profiel (54%) of dat de functie te weinig tot de verbeelding spreekt (36%); als derde reden wordt genoemd dat de organisatie te hoge eisen stelt aan sollicitanten (23%).
Uit het onderzoek blijkt, dat sollicitanten in eerste instantie voor een organisatie kiezen als het salaris goed is (65%). Maar daarnaast moet ook de werksfeer goed zijn (51%), de inhoud van het werk interessant (50%) en er moet uitdaging in het werk zitten (40%). Ook een vast contract staat nog hoog op de wensenlijst (43%).
7 tips om een mismatch te verkleinen
Werkgevers beoordelen potentiële nieuwe medewerkers dus op hardere factoren, terwijl sollicitanten veel meer kijken naar de 'zachtere' componenten. En dat zorgt ook voor een mis-match met alle gevolgen van dien.
Om teleurstellingen te voorkomen geeft Yacht enkele simpele tips voor werkgevers en werknemers, die de kans op een mis-match kunnen verkleinen:
Tips voor de werkgever:
Tips voor de sollicitant: