Veel managers hebben moeite met 'Het Nieuwe Werken'. Want hoe kunnen zij op afstand medewerkers aansturen die werken op andere lokaties en tijden dan de leidinggevende? Maar er is hoop voor de chef die precies wil weten wat zijn medewerkers uitvoeren. Dezelfde techniek die thuis- en mobiel werken mogelijk maakt, geeft de manager controle-mogelijkheden waarvan de autoritaire bazen van vroeger alleen maar konden dromen. Met een prikklok wist een werkgever vroeger al heel veel. Hij kon hiermee precies nagaan wie in huis was en hoelang hij of zij aanwezig was. Big Brother De huidige techniek maakt meer mogelijk. De baas is Big Brother geworden. Een werkgever kan van zijn medewerkers te weten komen: wat zij doen (bijvoorbeeld door overal in het bedrijf camera's op te hangen) hoe productief zij zijn (via geavanceerde registratie- en prestatievergelijkings-systemen) wat en met wie zij communiceren (door afluisteren van e-mail en telefoonverkeer) welke sites zij bezoeken via bedrijfscomputers, inclusief de laptops die ze thuis gebruiken waar zij zich precies bevinden (via geavanceerde toegangssystemen, GPS-systemen in auto's en mobieltjes) wat zij aan drank en drugs gebruiken in hun vrije tijd (met de hulp van drugstests) hoe gezond zij zijn (via sporttests) welke vrienden zij hebben (door Hyves, Facebook en andere netwerksites te monitoren). Alles wat de baas verder nog wil weten, kan hij de werknemer gewoon vragen. En met leugendetectie-software kan hij zelfs in een telefoongesprek nagaan of de werknemer bijvoorbeeld wel echt ziek is. Mobieltje als spion Overdreven? Bovenstaande mogelijkheden passen werkgevers nu al in de praktijk toe. Inmiddels heeft een Japans bedrijf software voor mobieltjes ontwikkeld, waarmee bedrijven hun werknemers kunnen monitoren. "Met het programmaatje kan een werkgever, op afstand en op basis van fysiek gedrag, zeer nauwkeurig vertellen wat de werknemer op dat moment aan het doen is", aldus een bericht op NU.nl. "Dit is mogelijk dankzij versnellingsmeters: door de sensoren hierin kan complex fysiek gedrag geanalyseerd en uiteindelijk geïnterpreteerd worden. Bewegingen als lopen, traplopen of verschillende schoonmaakbezigheden kunnen zo van elkaar onderscheiden worden." Het wachten is nu nog op een dashboard waarin de manager in één oogopslag ziet wat zijn medewerkers doen, liefst met een alarm als de elektronische spionnen afwijkend gedrag waarnemen. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Veel managers hebben moeite met 'Het Nieuwe Werken'. Want hoe kunnen zij op afstand medewerkers aansturen die werken op andere lokaties en tijden dan de leidinggevende?
Maar er is hoop voor de chef die precies wil weten wat zijn medewerkers uitvoeren. Dezelfde techniek die thuis- en mobiel werken mogelijk maakt, geeft de manager controle-mogelijkheden waarvan de autoritaire bazen van vroeger alleen maar konden dromen.
Met een prikklok wist een werkgever vroeger al heel veel. Hij kon hiermee precies nagaan wie in huis was en hoelang hij of zij aanwezig was.
Big Brother
De huidige techniek maakt meer mogelijk. De baas is Big Brother geworden.
Een werkgever kan van zijn medewerkers te weten komen:
Mobieltje als spion
Overdreven? Bovenstaande mogelijkheden passen werkgevers nu al in de praktijk toe.
Inmiddels heeft een Japans bedrijf software voor mobieltjes ontwikkeld, waarmee bedrijven hun werknemers kunnen monitoren. "Met het programmaatje kan een werkgever, op afstand en op basis van fysiek gedrag, zeer nauwkeurig vertellen wat de werknemer op dat moment aan het doen is", aldus een bericht op NU.nl.
"Dit is mogelijk dankzij versnellingsmeters: door de sensoren hierin kan complex fysiek gedrag geanalyseerd en uiteindelijk geïnterpreteerd worden. Bewegingen als lopen, traplopen of verschillende schoonmaakbezigheden kunnen zo van elkaar onderscheiden worden."
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.